Цвијановић: Српска не може примати мигранте

09.09.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да Република Српска не може примати мигранте јер нема услове за њихов смјештај, те указала да, када је ријеч о том питању, постоје безбједносни, здравствени, друштвени и социјални проблеми.

– Имам пуно повјерење у нашу полицију и Министарство унутрашњих послова, јер знају шта раде у ситуацији која се односи на мигранте. Наравно, олакшана је ствар тиме што су Република Српска и њене институције јасно заузеле чврст став о мигрантима и то на вријеме прије неколико година – рекла је Цвијановић новинарима.

Она је подсјетила да је, када је била предсједник Владе Српске, дефинисано да Република Српска не може примати мигранте и да се мора борити против ове појаве правним и дозвољеним средствима, као и да покуша утицати на органе БиХ да раде свој посао и рјешавају питања реадмисије и јачања Граничне службе БиХ.

– Ту се наша полиција ставила на располагање знајући колико је важно да граница буде заштићена. Разумијемо да имамо проблем и зато очекујемо од ЕУ да штити своје границе, не само на преласку у Хрватску, него да мигранти не уђу у Србију и Српску. Очекујемо и да институције БиХ раде свој посао на повратку миграната у њихове земље – рекла је Цвијановић.

Архива