Цвијановић: Још више улагати у културу

23.09.2020 Актуелно

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић оцијенила је вечерас да је потребно још више улагати у културу, али и истовремено изразила задовољство чињеницом да се у посљедњих неколико година много успјешније одговорило потребама институција у овој области, јер се стабилизовала финансијска ситуација у Српској.

– Треба првенствено захвалити културним радницима, нашим умјетницима који су постизали успјехе у неким тешким временима када су недостајале озбиљне финансијске дотације у области културе – рекла је Цвијановић у Бањалуци пред почетак свечане академије поводом обиљежавања 90 година позоришта Републике Српске.

Она је навела да су умјетници те успјехе постизали јер нису одустајали од онога што је њихов таленат, већ су га дијелили са публиком.

Према њеним ријечима, институције су дужне да обезбјеђују све боље услове за раднике у култури.

Цвијановић је нагласила да је 90 година постојања Народног позоришта Републике Српске велики јубилеј и да је ова година специфична зато што у њој јубилеј обиљежавају и друге институције културе, као што је Музеј Српске који, такође, постоји девет деценија. Она је нагласила да то показује да су ове институције опстале и у тешким временима, те успјеле да понуде својим грађанима оно што је потребно.

Предсједница Српске је рекла да су умјетници који раде у Народном позоришту Републике Српске, глумци и сви запослени, заједничким снагама дошли до овог великог јубилеја.

– Поносни смо на оно што видимо у Народном позоришту Републике Српске. Знамо да је то стуб културе, стуб умјетности, ту су предани таленти који су подијелили све своје напоре и таленте са грађанима Српске – нагласила је предсједница.

Она је истакла да је посебно радује то што су ови умјетници одавно искорачили на међународну сцену и што су афирмисани не само у региону, него и много шире, показујући да су дорасли да иду раме уз раме са многим познатим позориштима широм Европе.

Архива