Цвијановић: Дан српског јединства – симбол заједништва Српске и Србије

15.09.2020 Актуелно

Дан српског јединства, слободе и националне заставе биће симбол заједништва Републике Српске и Србије, рекла је на Свечаној академији „Похвала српском народу“ у Бањалуци предсједница Српске Жељка Цвијановић.

– Наша намјера је да овај дан буде препознат као важан датум не само у Србији и Српској, већ у свим крајевима гдје живи наш народ – истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да данашњи датум није одабран случајно.

– Солунски фронт није била обична битка, већ битка за опстанак српског народа – изјавила је предсједница Српске.

Цвијановић је истакла да је историја показала да је борба за слободу увијек тражла велику жртву.

– Нико нам је није поклањао, крв смо лили за њу. Најважнији фронтови данашњице нису у рововима, већ на политичкој сцени. Зато треба да имамо стабилно окружење. За Српску, Србија остаје најважнији партнер у свим областима. У Српској нема ниједне заједнице у којој није нешто изграђено од Србије, и на то смо поносни. Овај празник је доказ да имамо заједничку прошлост, заједничку садашњост и заједничку будућност – поручила је Цвијановић.

Цвијановић је пожељела Републици Српској и Србији стабилан развој и да овај празник, који се први пут обиљежава ове године, и у свим наредним годинама буде подсјетник на велике жртве из прошлости, али и подстицај за велике циљеве који се морају остварити у будућности.

О јунаштву и надљудским подвизима српске војске, навела је она, говори и то што је, у свом побједничком походу, под пуном ратном опремом и снажним борбеним дејствима, за само 45 дана прешла више од шест стотина километара до Београда и осталих крајева окупиране земље.

– Да смо и у тим, најтежим временима били јединствени, свједоче и бројни добровољци из Крајине, Лике, Херцеговине, Подриња и других крајева западно од ријеке Дрине, који су се на почетку рата прикључили српској војсци и до самог краја се борили у њеним редовима, раме уз раме са сународницима из Шумадије, Мачве, Поморавља, Рашке, Косова, Метохије, као и свих других дијелова Србије – рекла је Цвијановић.

Архива