Вишковићу уручена Плакета општине Пале

27.08.2020 Актуелно

Плакета је постхумно додијељена и доктору Миодрагу Лазићу, а ово општинско признање добила је и локална ватрогасна јединица.

Вишковић се новчаног дијела ове награде /1.000 КМ/ за изузетан допринос и подршку развоју општине одрекао у корист помоћи породици Хршум са Пала, а најавио је и додатну финансијску подршку из дијела буџета којим располаже предсједник Владе Републике Српске.

Током пригодног обраћања на свечаној академији у сали Културног центра Пале, Југовић је навео да су период између двије славе обиљежиле двије фазе – прва, која се тиче изузетних улагања у стратешке и капиталне инфраструктурне пројекте, попут инвестиција на Јахорини и изградње гондоле и ски-стаза, реконструкције амбуланте у Мокром, као и пројеката у области путне инфраструктуре, у вриједности од око 580.000 КМ, подстицаја пољопривредним произвођачима, стипендија и помоћи социјално угроженим категоријама.

– Друга фаза, када епидемија вируса корона мијења правила игре опредијелила нас је да се максимално посветимо заштити здравља становништва, кроз ванредну подршку Дому здравља, набавку заштитне опреме за установе, али и становништво, обезбјеђивање карантинских објеката, дезинфекцију свих јавних служби, али и стамбених зграда – наглашава Југовић.

Он истиче да, упркос свему, општинске власти нису посустале, већ је баш тада уложено милион КМ у туристичку инфраструктуру Јахорине чиме се допринијело да ово љето можда буде и најбоља љетна туристичка сезона на олимпијској планини. Југовић је прецизирао да је у реконструкцију и обнову паљанских улица, путем 29 пројеката, уложено више од два милиона КМ.

– Уз помоћ Владе Републике Српске и кума наше славе премијера Радована Вишковића добили смо рендген апарат за Дома здравља Пале, који кошта 200.000 КМ, а путем пројекта енергетске ефикасности улазимо у реконструкцију ове здравствене установе, пројекат вриједан 500.000 КМ – прицизирао је Југовић.

Југовић каже да су створени услови да ових дана на Палама буде отворено Одјељење Основног суда Соколац, као и за почетак изградње парка у вриједности од 750.000 КМ, те прве фазе изградње вреловода за потребе измијештања топлане у вриједносто од 800.000 КМ и још многих важних инфраструктурних пројеката на Палама, мјесним заједницама и Јахорини.

Као посебно важно, он је најавио изградњу зграде за Полицијску управу Источно Сарајево и зграде Факултета за физичко васпитање и спорт Универзитета Источно Сарајево на Палама, непосредно поред спортског комплекса „Пеки“, гдје ће бити изграђени и базен и куглана.

Он је ријечи захвалности за подршку развоју Пала упутио Влади Републике Српске и граду Источно Сарајево, али и другим институцијама, организацијама, пословним субјектима и појединцима који несебично помажу реализацију планираних развојних пројекта у овој локалној заједници.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица оцијенио је да је Скупштина ове локалне заједнице радила транспарентно, ефикасно и квалитетно, изражавајући наду да ће тај тренд бити настављен до краја мандата без обзира на различите политичке опције које партиципирају у локалном парламенту.

– Поносан сам што сам предсједавао Скупштином општине Пале, у интересу свих њених становника, јер је то највећа локална заједница у саставу града Источно Сарајево – нагласио је Ласица.

Он је у име општинског руководства становницима Пала, као и свештенству Храма Успење Пресвете Богородице честитао крсну славу – Велику Госпојину. Свечана академија протекла је уз све прописане ешпидемиолошке мјере, а уприличен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Општина Пале обиљежиће сутра Дан и крсну славу – Велику Госпојину.

BИШКОВИЋ: ЧАСТ БИТИ КУМ ОПШТИНЕ ПАЛЕ

Предсједник Владе Републике Српске Радован изјавио је вечерас на Палама да га неизмјерно радује то што га ова општина, која се у континуитету развија у модерну и просперитетну локалну заједницу, као и њено руководство и становници, доживљавају као драгог госта и кума.

– Једном кум, увијек кум. Свим грађанима Пала, као и свештенству Храма Успења Пресвете Богородице честитам, у име Владе Републике Српске и у своје лично име, крсну славу – Велику Госпојину, са жељом да је славе много година у здрављу, миру и радости! – рекао је Вишковић уочи свечане сједнице Скупштине општине, која је одржана у Културном центру поводом Дана и крсне славе општине Пале – Велике Госпојине.

Он је изразио наду да ће се догодине, на овај исти датум, поново на Палама причати о успјеху и просперитету општине и бројним реализованим пројектима усмјереним ка задовољавању основних и егзистенцијалних потреба њених житеља.

Према његовим ријечима, то се првенствено односи на интензивну инфраструктурну изградњу, инвестиције у Олимпијском центру „Јахорина“, улагању у факултете Универзитета у Источно Сарајево и друге капиталне пројекте.

– Влада Републике Српске води рачуна о регионалном развоју Српске и нама је свака локална заједница, од Требиња до Новог Града, важна и ми се тако и понашамо. Лично желим да захвалим одборницима и начелнику Пала Бошку Југовићу што су мој скромни допринос за развој ове локалне заједнице и бољитак грађана препознали и додијелили ми Плакету општине Пале – истакао је премијер Српске.

Вишковић је рекао да му је ово највише општинско признање подстрек да још снажније и срчаније ради на развоју, не само Пала, него свих локалних заједница у Републици Српској.

Он је посебно поздравио одличну сарадњу Пала не само са Владом Републике Српске, него и са градом Источно Сарајево, што је оцијенио као посебно значајну чињеницу и добар модел заједничког рада свих нивоа власти у Српској.

– Желим да вјерујем да се то неће промијенити ни након новембарских локалних избора, јер само добром сарадњом и политичкм конекцијом сви грађани Источног Сарајева имаће корист и добре услове за живот какве и заслужују – истакао је премијер Српске.

Вишковић је поручио да ће институције Републике Српске и даље подржавати Сарајевско-романијску регију, као и до сада.

– Република Српска и њене институције воде рачуна о равномјерном регионалном развоју на цијелој својој територији – рекао је предсједник Владе Републике Српске.

Архива