Додик: Направити споразуме о реадмисији – СМ да одобри пет милиона КМ за мигранте

27.08.2020 Актуелно

Додик је истакао да је било јако важно што се расправљало о питању миграција.

– Слажемо се сви да је битно да се спријечи улазак миграната у БиХ и то је примарни циљ. Сљедећи циљ је да се смањи и вријеме боравка миграната на овом подручју – појаснио је Додик.

Истакао је да је најбоље рјешење да се направе споразуми о реадмисији са земљама из којих долазе мигранти.

– Савјет министара би то требао да уради, да потпише те споразуме и да се мигранти врате у своје земље. Један такав споразум са Пакистаном је већ најављен. Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић ће посјетити Пакистан и постоји могућност да се потпише споразум – рекао је он.

Додик је рекао да је наложено Савјету министара да издвоји пет милона КМ за управљање мигрантском кризом.

– Треба подржати идеју да се мигрантима који већ бораве у БиХ онемогући улазак у насељена мјеста, те направити посебне центре гдје би они боравили – изјавио је Додик.

Он је оцијенио позитивним напоре који се тичу сарадње Министарства безбједности у Савјету министара и министарстава унутрашњих послова Србије и Црне Горе у вези са формирањем заједничких тимова који ће радити на смањењу броја миграната који улазе у ове земље.

– Поздравили смо и активности које су покренуте између Граничне полиције БиХ и Полиције Републике Српске и у посљедње вријеме се примјећује да је смањен улазак миграната управо због те сарадње – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ је поновио да неће бити ангажовања Оружаних снага у мигрантској кризи, иако је Џаферовић предлагао да се ангажује инжињеријски дио Оружаних снага на изради препрека за улазак илегалних миграната у БиХ.

– Мислим да то није рјешење. Рјешење је рјешење заједнички рад БиХ и Србије, као и хармонизован рад свих безбједносних и полицијских агенција у БиХ у складу са надлежностима, а не да се праве неки тимови на нивоу БиХ па да они излазе на границ – рекао је Додик.

Он је додао да је опсег надлежности Граничне полиције гранична линија која је ширине 100 метара, а да је изван тога надлежност ентитетских полицијских снага.

Архива