Цвијановић: „Олуја“ – етничко чишћење које никада није добило прави епилог

03.08.2020 Актуелно

– Никад нико то није осудио на прави начин у оквиру међународне заједнице. Та акција је протјерала људе и учинила тај простор етнички чистим, довела данас Србе у Хрватској у ситуацију да су изгубили своју конститутивност и да су постали мањина, која не значи много свима онима који тамо креирају политику – рекла је Цвијановић новинарима у Добоју.

Цвијановић је нагласила да се никада не смију заборавити жртве „Олује“, јер су то старци, дјеца и цивили, напаћени људи који су протјерани из својих кућа.

– То нису били војници са пушкама, то није био нико ко се тада борио, него напросто станивништво које је било присиљено да бјежи – нагласила је Цвијановић.

Према њеним ријечима, добро је да су ти људи нашли свој дом, већином у Србији и Републици Српској и да су интегрисани у заједницу.

– Међутим, то не умањује чињеницу да су они на такав начин, брутално, били протјерани и да су убијани онда када су бјежали из својих домова – поручила је Цвијановић.

Она је истакла да остаје тешка и тужна чињеница, која говори да постоји огромно лицемјерство када је у питању међународна заједница, да се на исти начин не третирају жртве и да никада на исти начин није стигла казна све оне који су заслужили ту казну.

Током злочиначке хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ са вјековних огњишта протјерано је више од 220.000 Срба, док се 1.869 води као погинуло и нестало, од којих су већина цивили.

Архива