Тегелтија политичар године

07.06.2020 Актуелно

Тегелтија је захвалио за ово важно признање и честитао осталим добитницима који су показали да се и тешким и сложеним тренуцима у којима се живи и ради могу остваривати резултати вриједни пажње.

Он је подсјетио да је Савјет министара на чијем је челу формиран годину дана након што су одржани општи избора, а да је тек недавно комплетиран.

– Савјет министара сам схватио као мјесто договора и компромиса у БиХ, као мјесто за рјешавање животних проблема грађана и пословне заједнице. Вођен том логиком првих десет дана рада постигли смо договор и компромис о кључним економским питањима у БиХ са пословном заједницом и премијерима ентитета о најважнијим стварима које треба радити – рекао је Тегелтија.

Уступљена фотографија Уступљена фотографија Он је у свом обраћању подсјетио да је Савјет министара ратификовао споразум о изградњи ауто-пута Београд – Сарајево између Србије и БиХ, омогућио грантове и кредите за изградњи коридора „Пет це“ који се гради у Републици Српској, али и између Зенице и Жепча, као и на југу, док су обезбијеђена средства за изградњу тунела Иван.

– Обезбиједили смо средства за изградњу граничног прелаза у Братунцу који ће коначно омогућити да у функцији буде мост Братољуб који спаја Србију и БиХ. Одблокирали смо процесе европских интеграција – подсјетио је Тегелтија.

Он је оцијенио да ће ову годину сигурно обиљежити пандемија вируса корона, која ће промијенити наше животе и амбијент. –

Успјели смо добити први дио борбе за спашавање живота. Обезбиједили смо несметано снабдијевање робе преко границе, али и помоћ од 700 милиона евра финансијске подршке БиХ. Тако велики обим финансијске помоћи БиХ никад није у тако кратком периоду обезбиједила. Оно што је пред нама и што ће бити веома тешко јесте борба са економским посљедицама – указао је Тегелтија.

Он је нагласио да је формирана радна група која ће припремити јединствен одговор БиХ на социјално-економске проблеме.

– Уколико будемо успјешни у превазилажењу економских и социјалних проблема против ковида-19 мјериће се успјех свих нас у БиХ. Сигуран сам да заједно морамо да градимо друштво, да заједно радимо како би изградили богатије, сигурније и праведније друштво од онога у којем данас живимо – истакао је предсједавајући Савјета министара, којем је признање уручио предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић.

Архива