Додик: Омогућити адекватно лијечење генерала Младића

16.06.2020 Актуелно

– Сматрам да генерал Младић заслужује да буде адекватно третиран са становишта медицинске услуге. Имамо искуства и знамо да су многи наши људи који су отишли у Хаг умрли, а многи су страдали јер нису имали адекватну помоћ и медицинску заштиту – истакао је Додик.

Он је изјавио новинарима у Бањалуци да љекарски однос и медицински третман Ратка Младића и било којег човјека треба да буде изван политике.

– Надам се да нема у свијету оних који мисле да генералу Младићу не треба дати адвекатну љекарску заштиту. Из тог разлога сам писао надлежним у УН, пошто је Хашки трибунал, односно Механизам под управом УН, да им скренем пажњу на питање адекватног третмана. Сви људи имају на то право, па самим тим и генерал Младић – нагласио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутио је писмо предсједнику Међународног резидуалног механизма за кривичне судове, судији Кармелу Ађијасу и амбасадорима земаља чланица Савјета безбједности УН у којем је изразио забринутост због лошег општег здравственог стања генерала Ратка Младића.

У писму, које је у посједу Срне, наводи се да је у поднесцима одбране Ратка Младића неколико пута указано да здравствена служба у Хагу не предузима елементарне мјере у оквиру обавезне медицинске његе како би ријешили његове постојеће тегобе у погледу анемије.

Архива