Ђукановић потврдио да се ставља искључиво на страну Бошњака

03.04.2020 Актуелно

– Самим тим чином Џаферовић је злоупотријебио функцију и институцију Предсједништва БиХ и обмануо државнике, представнике међународних организација и амбасадоре на чије адресе је позивница упућена, а одазивањем позиву да присуствује комеморативном скупу у Поточарима, 11. јула предсједник Црне Горе потврдио је да се ставља на страну искључиво једног, бошњачког народа у БиХ – истакли су у кабинету српског члана Предсједништва БиХ.

Из кабинета су нагласили да је српски члан Предсједништва БиХ писмом обавијестио Ђукановића да је ријеч о личном гесту бошњачког члана Предсједништва БиХ и да о позивима државницима, представницима међународних организација и амбасадорима да присуствује поменутом скупу Предсједништво БиХ никада није одлучивало и сходно томе није заузело ни став.

– Захвални смо појединим црногорским медијима што су, како наводе, ‘из кредибилних дипломатских извора у Сарајеву’ обавијештени да је исти позив, по истој процедури Џаферовић упутио и другим високим званичницима, генералном секретару Уједињених нација Антонију Гутерешу, предсједнику ЕП Давиду Сасоли, предсједнику Словеније Боруту Пахору и другима. Свима њима српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упутиће писмо исте садржине као и Милу Ђукановићу – поручили су из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик обавијестио је прије два дана Ђукановића да му је позивницу да присуствује комеморативном скупу у Поточарима 11. јула ове године самоиницијативно упутио бошњачки члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић, те да о томе никада није разговарано на сједници Предсједништва.

У писму упућеном Ђукановићу, Додик је истакао да Предсједништво БиХ ни на један начин не учествује у обиљежавању комеморативног скупа у Сребреници, те да је упућивање позивница лични гест Џаферовића, а не став колективног органа Предсједништва БиХ у којем сједе три члана, односно представника три конститутивна народа у БиХ – Срба, Хрвата и Бошњака.

– Квалификације трагичних догађаја у Сребреници, које је изнио Џаферовић у свом позивном писму, а које сте и Ви на исти начин изнијели, апсолутно су нерпихватљиве, једностране и сигурно не доприносе процесу помирења. Као што би требало да Вам је познато, у трагичном грађанском рату у БиХ настрадао је велики број дјеце, жена и мушкараца свих националности, разорена је приватна и јавна имовина, те је велики број лица напустио своје домова. Такође, као предсједнику сусједне земље, требало би да Вам је познато да је жртава било на свим зараћеним странама. У трагичном сукобу у БиХ, сви су ратовали против свих, али нажалост, жртве су и данас, 25 година након окончања сукоба, предмет политичке манипулације – истакао је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Српски члан Предсједништва БиХ је навео да сваки изгубљени живот представља ненадокадив губитак за ову земљу и не може бити мање или више значајан од других живота.

– Покушаји ‘виктимизације’ једног народа и стварање ‘злочинца’ од других, доприноси даљим подјелама ионако подјељеног друштва у БиХ. Вашим ставом сврстали сте се на страну искључиво представника једног народа и мијешајући се у унутрашња питања БиХ додатно сте нарушили ионако сложене унутрашње односе у БиХ – закључио је Додик у писму упућеном Ђукановићу.

Архива