Цвијановић: Бошњачка опструкција одлуке о ванредном стању атак на Српску

29.03.2020 Актуелно

– Процјењујем да ће комплетна процедура трајати 10 дана, што је у овим условима пандемије вируса корона дуг период – нагласила је Цвијановићева.

Повлачење виталног интереса Бошњака на проглашење ванредне ситуације у Српској директан је атак на њену привреду и то нема никакве везе са наводима да Република Српска жели да наруши кретање између два ентитета.

То је неозбиљна одлука и приступ ситуацији у којој се нашло цјелокупно друштво. На тај начин доћи ће до одуговлачења свих одлука неопходних за помоћ привреди, олакшицама и плаћањима.

– Парламент не може да ради. Јучерашњи скуп био је скуп високог ризика. Тамо је довољно било да једна особа буде заражена и она може да направи читаву пометњу и да цијели Парламент буде у изолацији. Може да се деси да посланици након засиједања оду у своје општине након тога и да настане опет додатни проблем. Нису ово услови ни за какво сазивање сједница, великих састанака искупова. Није вријеме за Народну скупштину – поручила је предсједница Српске.

Она је нагласила да је сваки минут важан, поготово здравственим радницима и здравственом сектору у цјелини, као и привреднцима.

– Сваки наш радник у привреди је забринут да ли ће задржати своје радно мјесто. Зар није нормално да сад и без икаквих политичких тема и политиканстава нађемо модалитет, а нашли смо га – ванредно стање да можемо да интервенишемо и доносимо одређене одлуке – рекла је Жељка Цвијановић у интервјуу за РТРС.

Влада је, поновила је Цвијановићева, на себе преузела одређена давања, доприносе и плате за раднике, а многе земље у свијету суочавају се са истим проблемом.

– Неке европске земље кажу да је њихово здравство у колапсу или у претколапсном стању. Сви траже медицинску опрему, а стање на тржишту мијења се из часа у час. Ово је заједничко зло и ситуација се не тиче само Републике Српске већ цијели свијет предузима исте мјере – нагласила је Цвијановићева.

Архива