Радмановић: Рад правосуђа – показатељ напретка земље према ЕУ

11.03.2020 Актуелно
 

– По мом виђењу одржавамо најважнију сједницу у посљедњих 15 мјесеци колико ради овај сазив. Да сам управу показују и уводна излагања и ово је много више него расправа о самом правосуђу које је темељ сваког друштва. Због тога, када расправљамо о њему имамо и врх законодавне и извршне власти – рекао је Радмановић.

Он је указао да расправа о правосуђу треба да буде у демократској атмосфери и да сви треба да покажу који демократски ниво је достигла БиХ јер није добро да се парламент претвори у судницу.

– Чему тежимо? Тежимо развоју демократије у којој ће свако свакога чути, понекад и са оштрим ријечима – рекао је Радмановић, истичући да је скоро на свакој сједници, без обзира што та тема није била на дневном реду, расправљано о правосуђу.

Он је навео да рад правосуђа показује да ли се земља развија и напредује према владавини закона, те да ће се током данашње расправе показати да ли БиХ жели да иде ка ЕУ.

– Они који коче расправу и не желе да се развија правосуђе у складу са европским нормама коче и пут ка ЕУ. Тај се пут рјешава данас на овој сједници – истакао је Радмановић.

Он је изразио увјерење да ће парламентарци, као и у неким претходним расправама када нису били присутни представници ВСТС-а, Суда и Тужилаштва БиХ, говорити о значају раздвојености функција.

Радмановић је нагласио да постоји одвојеност судске, законодавне и извршне власти и да допринос томе треба дати и данас.

– Вјерујем да ћемо потврдити да нам је потребно ефикасно и непристрасно правосуђе и да ћемо ученити све што је у нашој моћи да тако и буде – додао је Радмановић.

Он је напоменуо да у оквиру данашње расправе треба разговарати и о слободи и суверентитету, односно управљању без странаца.

Радмановић је указао да БиХ, с обзиором на правне факултете са традицијом и квалитетне кадрове, може без странаца да ради на развоју правосуђа, али и система у цјелини.

– Нека ово буде позив да заједно и свим снагама дођемо до тога да нема страних судија и било каквог страног утицаја у БиХ, осим помоћи, а посебно у правосуђу – рекао је Радмановић.

Архива