Додик: Не праве случајно кризе тамо гдје су Срби

22.02.2020 Актуелно

– Само наивни могу да помисле да су случајно у исто вријеме отворене кризе у БиХ, Црној Гори и на КиМ. Међународна заједница је свјесна да није завршила посао и покушава да постави одређене стартне позиције за рјешавање – казао је Додик за данашње Вечерње новости.

Циљ међународне заједнице је, како каже Додик, да деградира и минимализује српски народ, најбројнији и најзначајнији народ у земљама бивше Југославије.

– Апсолутно сам свјестан да покушавају да створе утисак да су Срби реметилачки фактор на Балкану, што наравно нису – истакао је Додик.

Он наводи и да је стратегија странаца да је „добар само онај Србин који је поданик“.

БиХ ће се сама урушити

– Ако кажете да знате да читате Дејтонски споразум и Устав, и да не пристајете на тумачења, одмах сте лоши. Ако још не прихватите реформе које задиру у интересе српског народа, добијете етикету ултрадесничара и националисте. Ја пристајем само на етикету припадника српског народа… Какав је Додик странцима, то ме уопште не интересује, занима ме само какав ће бити српском народу – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ оцјењује и да ће се БиХ сама урушити и да нико не треба да је руши.

– Једном ће се и странци уморити у свему овоме. Чим се измакну – нема Босне. Само ће функционисати оно што већ функционише, а то је Републикеа Српска – казао је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ додаје да је КиМ најјачи израз покушаја странаца да омаловаже национални интерес државе Србије.

– Велика је одговорност за народ, који не смијемо да увучемо у сукобе и изолацију, а посебно не у рат. Политичке борбе су дозвољене. Зато политика коју водимо данас мора да буде опрезна и одговорна – рекао је Додик.

Српски народ ће се у овом вијеку ујединити

Када је ријеч о ситуацији у Црној Гори, каже да нема Србина у Бањалуци и Српској којег не боли неправда учињена над српским народом у тој земљи.

Он наводи и да је због тога сматрао да сада није вријеме за посјету црногорског предсједника Мила Ђукановића Сарајеву.

– Сматрао сам да није вријеме за ту посјету и да је то један вид провокације. Јер имамо напад на СПЦ у Црној Гори, гдје се на безочан начин, кроз неки закон који не постоји нигде у свијету, покушава минимализовање наше цркве и народа – рекао је Милорад Додик.

Нагласио је да је поносан што припада српском народу.

– Он ће се у овом вијеку ујединити, био ја жив или не. Живим за ту идеју, без обзира на намјеру међународног фактора да спријечи уједињење српског народа на Балкану – рекао је Додик.

Срби, истиче, морају да промјене свој став да странци овде нешто одлучују.

– Не, ми одлучујемо – поручио је Додик у интервјуу за Вечерње новости.

Архива