Ковачевић: Српски представници у Сарајеву да се руководе званичним ставом Српске

01.11.2019 Актуелно

– Ми на наше представнике у Сарајеву гледамо као на било које у некој институцији у Европској унији. Сви представници Републике Српске ће се руководити само званичним ставом Српске, дакле институцијама, прије свега одлукама Народне скупштине Републике Српске – нагласио је Ковачевић.

Он је прокоментарисао изјаву лидера СДА-а Бакира Изетбеговића који је рекао да БиХ неће у НАТО без Срба и Републике Српске, али да АНП и даље остаје услов формирања власти.

– Наш став је познат од раније. Не избјегавамо сарању са НАТО, али у тој сарадњи желимо да се угледамо на Србију. БиХ се не налази у Скандинавији, већ овдје. Сарадња са НАТО да, али било какав корак ка чланству не долази у обзир. Република Српска ће остати достојанствена и принципијелна по том питању – поручио је Ковачевић.

Ковачевић је гостујући у нашем Дневнику поручио је да очекује позитиван исход разговора предсједника СНСД-а и ДНС-а Милорада Додика и Марка Павића.

– Ми смо партнери већ 20 година, има различитих мишљења, што је и нормално у демократском друштву, али у најважнијим питањима, који се тичу грађана Републике Српске, ту нема никаквих размирица – поручио је он.

Додао је да данашњи састанак Додик и Павића представља наставак разговора које су водили прошле седмице.

– Морам да разочарам све оне који су мислили да ће доћи до ескалације некакавих сукоба, или разлаза коалиције. Ми смо партнери већ 20 година, има различитих мишљења, што је и нормално у демократском друштву, али у најважнијим питањима, који се тичу грађана Републике Српске, ту нема никаквих размирица. ДНС је значајан дио коалиције, и то ће остати и у наредном периоду. Република Српска је једина у БиХ у којој функционишу све институције. Нама је најважније да је Српска стабилна и да сви важни међународни фактори виде да смо бољи дио БиХ – нагласио је Ковачевић.

Архива