Српска не намјерава у НАТО

21.11.2019 Актуелно

Додик је рекао да постоји огроман притисак поводом питања чланства у НАТО.

– Запад би желио да има све земље као чланице НАТО-а, њихови циљеви су јасни. Они праве оквир на начин који говори земљама да треба да теже томе да буду примљене у НАТО, а ако то не учине, онда постоји проблем. Република Српска не намјерава да мијења своје стратешко опредјељење – војну неутралност – нагласио је Додик у интервјуу агенцији ТАСС.

Он вјерује да би улазак у НАТО послије разорних бомбардовања 1999. године оправдао нелегалну агресију Сјеверноатлантске алијансе на бившу Југославију.

– Република Српска не види никакву предност у НАТО-у, за разлику од других. Ми смо прошли кроз НАТО бомбардовање, знамо како то изгледа. Улазак у НАТО био би морално ослобађање те НАТО генерације или садашњег савеза од тих подлих бомбардовања и осиромашеног уранијума који чак и сада убија нашу дјецу – нагласио је Додик.

Рекао је да је то нешто што се не може разумјети или прихватити и да сматра да Запад коначно треба да прихвати овакав став Репубике Српске о овом питању.

– Можемо да сарађујемо са њима, то је неизбјежно, али они никад од нас неће чути да се крећемо према интеграцији или да БиХ иде према чланству у НАТО-у – нагласио је Додик.

Архива