Додик: Москва је посљедњи гарант међународног права на Балкану

21.11.2019 Актуелно

– Русија је једини међународни играч у нашем региону који се држи међународног права и који остаје непристрасан. Опште је увјерење да Русија фаворизује Србе, али Русија је такође сугерисала пројекте Хрватима и Бошњацима, али они су одбили, пошто се нису усудили да пристану на такву сарадњу због става Запада – рекао је Додик у интервјуу агенцији ТАСС.

Он је истакао да је Русија данас једини чувар међународног права на Балкану и да је то охрабрујуће за Србе јер значи да „није све под контролом кључних западних играча, који ће изокренути све правне норме како њима одговара“.

– Видјели смо како је одлука о бомбардовању Срба и Републике Српске донесена без резолуције Савјета безбједности УН. То је веома опасно. Зато се велике наде полажу у Русију, јер она брани међународно право – рекао је Додик.

Говорећи о енергетској сарадњи са Русијом, српски члан Предсједништва БиХ изјавио је да Република Српска има „више енергетског самопоуздања“ због градње гасовода Турски ток.

– Веома је важно да се ријеше ствари са Бугарском, да градња преко Бугарске до Србије отвори одређене прилике за нас овдје. Имамо одређене уговоре потписане са Гаспромом, а ми смо спремни да сачекамо потпис Бугарске. Нажалост, Бугарска је већ једном одбацила Јужни ток, чиме је овај пројекат заустављен на 10 до 15 година. Али, градња гасовода за транспортовање руског гаса, који је јефтинији и гарантује нашу енергетску безбједност, не може бити заустављена – тврди Додик.

Он је напоменуо да „ово, такође, гарантује да „гасна карта“ неће бити одиграна за остваривање политичких циљева“, као што је могло да се деси да је гас стигао са сјевера, из „западних земаља које би имале прилику да прекину испоруке руског гаса Балкану ако се дешава нешто што се њима не допада“.

Додик је захвалио руској Влади и шефу Гаспрома Алексеју Милеру на њиховом доприносу овом пројекту.

Претходно власти Републике Српске постигле споразум са „Гаспромом“ о преузимању руског природног гаса преко специјалне линије гасовода Турски ток, чија градња треба да почне сљедеће године, подсјећа ТАСС.

Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић имали су састанак са директором „Гаспрома“ Алексејем Милером у вријеме када је склопљен споразум о испоруци гаса Републици Српској. Било је предвиђено да овај пројекат буде започет ове јесени градњом крака „Турског тока“ према Републици Српској.

Осим тога, на састанку је било ријечи о градњи гасне инфраструктуре у Бањалуци, као и о градњи једне електране на гас. Додик је раније изјавио да Република Српска жели да изгради гасовод између Бијељине и Бањалуке.

На питање о предстојећој прослави 75 година од побједе над нацистичком Њемачком у Москви, Додик је потврдио да ће присуствовати прослави на Црвеном тргу у Москви.

– Да, бићу тамо, и биће ми велико задовољство. Сигурно ћу доћи, зашто да не? Долазио сам и раније, прије три или четири године – рекао је Додик.

Додик је додао да се увијек осјећао сјајно у Русији, било да је ријеч о Москви, Санкт Петербургу или неком другом руском граду.

Архива