Влада Српске ће наставити да помаже образовни систем

02.09.2019 Актуелно

Након свечаног отварања фискултурне сале у Основној школи „Петар Петровић Његош“ у Источној Илиџи, Вишковић је најавио да ће Влада Републике Српске обезбиједити средства и за опремање нових учионица и сале.

Вишковић је подсјетио да је Влада Српске прије пар дана одржала тематску сједницу о питању образовања.

Он је навео да ОШ „Петар Петровић Његош“ похађа 760 ученика и да ове године имају 77 првачића, додавши да је за образовни систем Републике Српске добро да у ову школу иде и знатан број ученика из Федерације БиХ.

Према његовим ријечима, то треба да импонује свима који обављају јавне функције и представљају Републику Српску.

Говорећи о смањењу броја ученика, Вишковић је истакао да ће Влада за пар дана изаћи са конкретним мјерама пронаталитетне политике јер је чињеница да се празне подручне школе или оне у мањим мјестима, што је знак миграције људи према градским језгрима.

Вишковић је нагласио да је његов захтјев према свим начелницима општина, што је данас пренио и начелнику општине Источна Илиџа Маринку Божовићу, да се крене са активностима на подстицању становништва да се враћа на родна огњишта из градских средина.

Он је истакао да је Влада Републике Српске у Источну Илиџу уложила знатан новац, подсјетивши да су на подручју ове локалне заједнице и Болница „Србија“ и сједиште Републике Српске.

Вишковић је свим ученицима, а посебно првачићима, пожелио успјешно образовање уз жељу да једног дана они преузму бригу о Републици Српској.

Он је пожелио успјех и њиховим родитељима, као и свим запосленим у образовном систему да им рад протекне са што мање проблема.

У прошлој и овој години из клириншких средстава за изградњу фискултурне сале и проширење Основне школе „Петар Петровић Његош“ уложено је 1,2 милиона КМ, док је из буџета Министарства просвјете и културе одобрено додатних 134.372 КМ.

Ова школа изграђена је 2009. године средствима из Развојног програма Републике Српске у износу од 2.650.000 КМ.

Недостатак фискултурне дворане је дугогодишњи проблем у овој школи и дјеца нису имала услове за извођење наставе физичког васпитања.

Архива