Цвијановић: На састанку са Вучићем о важним националним питањима

20.09.2019 Актуелно

– Не могу да претпоставим на који начин сви учесници доживљавају тај састанак. Ово је прилика да се размијене мишљења, препознају одређене ствари, уважавајући све оно што Србија ради за нас, што нас помаже финансијски и на сваки други начин и што никога у БиХ не омаловажава – рекла је Цвијановићева за прњаворску ТВ „К3“.

Она је нагласила да Србија као потписница Дејтонског споразума има сва права да буде извјештавана о ономе што се овдје дешава.

– Ми ћемо на том састанку размијенити мишљења и не очекујемо да нам неко да магичну формулу за рјешавање проблема, нити би Вучић то икада радио, што је и доказао безброј пута – навела је Цвијановићева.

Говорећи о састанку који су предсједник СНСД-а Милорад Додик и она недавно одржали са предсједницима СДС-а и ПДП-а, Мирком Шаровићем и Браниславом Бореновићем, она је рекла да би ти састанци требало да буду чешћи без обзира на политичке разлике, јер, како је нагласила, постоје теме које су базични интерес и о којима увијек треба разговарати.

– Ми концептуално имамо сасвим другачије приступе у рјешавању одређених питања и због тога и спадамо у различите политике, али нас то не спречава да сједимо и причамо. Мало је избагателисан тај састанак и разговор и покушавају се добити неки политички поени, како смо предсједник СНСД-а Милорад Додик и ја тражили да они изађу из власти на нивоу БиХ. Зашто бих ја то на том састанку тражила, то стално тражим јер су изгубили изборе – рекла је она.

Цвијановићева је додала да су они, без обзира на садашњу ситуацију, требали да изађу из власти на нивоу БиХ и да ослободе простор неком другом.

Према њеним ријечима, на овом састанку је разговарано о неколико варијанти шта треба урадити да се принципијелно заштите права Републике Српске, без обзира ко колико има посланика.

Према њеним ријечима, данас је потребно свесрпско јединство и сада је моменат у којем треба да покажемо да штитимо право на представљање, које је суштински важно, уставно препознато право.

– Не морамо се слагати о томе да ли треба да ауто-пут иде овом или оном трасом, да ли негдје треба да надоградите три или пет спратова за нешто, али о питањима која подразмијевају или омогућавају да Српска има своју видљивост и представљање, ма како нам се свиђали или не изборни побједници или поражени, право и принцип да имате своје мјесто и да остварујете права на основу онога што вам је дао Устав не смије да буде ствар о којој се раздвајате, већ око које се окупљате – нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да препознаје колико је скучен простор за искрен наступ свих зато што увијек постоји потреба да се нешто диктира из Сарајева, додајући да то никада није могло да опстане и да неће моћи да опстане на тај начин.

– Сматрам да ово друштво треба да буде уређено на начин да свако може да дише, да нико не осјећа баласт тога што је Србин, Хрват, Бошњак или из реда осталих и да свако има могућност да се реализују његова политичка и свака друга права. Ако то будемо поставили на начин да нико никоме неће да намеће и да нико никоме неће да бира, онда ћемо бити успјешно друштво – рекла је Цвијановићева.

Коментаришући ставове међународних званичника који су, како каже, охрабрили СДА да донесе декларацију, да „Дејтон није закована категорија“ и да „држава мора да буде функционална“, Цвијановићева је рекла да они по правилу долазе из држава које су веома сложене, сложеније него БиХ, имају више саставних компоненти у својој структури и неке много компликованије односе.

– Овај систем може да буде функционалан ако постоји политичка воља. Овдје управо изостаје политичка воља у политичком Сарајеву зато што је њихов дугорочни циљ да покажу да оваква БиХ, у којој се поштују три народа, не функционише. Смета им концепт у којем постоје два ентитета, у којем постоји Република Српска, сметају им и кантони и они би жељели само једну републику, једну територију и једну изборну јединицу – нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, управо је то концепт Сарајева – да се покаже да ништа није функционално како би неко дошао и рекао да то треба мијењати.

– Не треба то мијењати, Република Српска функционише. Ми штету трпимо од оног што не функционише на нивоу БиХ. Било би успјешније да нас не гуше са нивоа БиХ, да нас не затрпавају својим играма, да немамо странце који умјесто да ураде нешто конструктивно сједе и смишљају кога и како треба казнити, наметнути неки закон или зажмирити на нечију причу – истиче Цвијановићева.

Она је навела да се много времена и енергије троши у борби са тим околностима које спречавају да друге ствари буду побољшане.

Говорећи о неформирању власти у Федерацији БиХ, Цвијановићева је рекла да се зна ко су тамо главни политички партнери, те упитала: „Зашто онда не формирају федерелну владу када тамо нема СНСД-а који оптужују и који им је увијек проблем?“.

Она је додала да постоји огромна разлика између Српске и Федерације јер огромна већина становника воли Српску, за разлику од ФБиХ коју њени становници доживљавају као привремено стање, док вјероватно не дођу до свог циља, а то је само једна „република БиХ“.

– Суштина је у томе да ми као одговорне политике никоме ништа не спречавамо, не смањујемо простор за његовање оног што јесте његова потреба, интерес идентитет, односно култура, вјера и традиција – навела је Цвијановићева.

Када је ријеч о безбједности, Цвијановићева сматра да треба сарађивати са НАТО-ом, али ако постоји политичка воља, неки акт или став народа до које мјере или у којој форми желе ту сарадњу, онда то треба поштовати.

– Све да то и није тако, зашто би неко питање било постављено као услов за формирање власти, осим ако неко нема договор да то ради или уколико не жели да покаже да је то држава која припада само њему. Па како ће се онда остали осјећати у тој држави и како да у њој буде повјерења. Замислите да неко из Српске блокира некоме из Федерације БиХ ко је добио легитимитет народа да има своје представнике – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је лидер СДА Бакир Изетбеговић изабрао овај Савјет министара, те да сада годину дана послије избора имају дрскости да још држе те људе.

Цвијановићева је нагласила да је у сложеној земљи каква је БиХ реалност да се они који одлазе у власт у Сарајево бирају на територији ентитета, јер БиХ није јединствена изборна јединица за било коју позицију.

Према њеним ријечима, на сцени је политичка мржња и концепт у којем се истискује из простора другачији идентитет и настоји сачувати само један и све под плаштом наводног очувања земље.

– Овдје се протежира вјерски и национални приступ и идентитет једног народа у којем сви остали траба да буду мањина – рекла је Цвијановићева.

 

СДА била охрабрена да донесе декларацију

Потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић оцијенила је вечерас да је СДА била охрабрена да донесе декларацију и изјавама страних званичника који кажу да Дејтонски споразум није закована формула, као и да се не санкционише антидејтонско дјеловање. Она је истакла да увијек постоји копча између оног што раде сарајевски политичари са појединим иностраним центрима моћи.

Цвијановићева је указала и на апсурдну ситуацију гдје се антидејтонски оцјењује то што предсједник СНСД-а Милорад Додик промовише враћање на изворни Дејтон, док се као антидејтонско не оцјењује то што неко предлаже декларацију која говори о регијама умјесто ентитета, жели да укине етницитет и да направи неко јединствено биће које не може да постоји, јер је вјештачко, те да се прави „република БиХ“.

Цвијановићева је навела да је пренеражена рјечником у „назови осудама“ које су страни званичници изрекли поводом те декларације, наводећи примјер да се каже да су „тужни што неко велича ратне злочинце“, а када реагују на Републику Српску ту користе рјечник типа „најоштрије осуђујемо“, „осуђујемо ово“, пријетње „биће ово“, „видјећете“.

Она је рекла да је то неизбалансиран приступ и саврставање на једну страну који ће коштати ову земљу јер доприноси изградњи неповјерења.

Према њеним ријечима, декларацијом СДА настоји се промовисати концепт једног народа, који овдје не може заживјети, јер свако настоји задржати свој идентитет и своје национално биће.

– Декларација СДА је добила нашу пажњу, ми не заборављамо, већ студиозно памтимо шта ко ради и припремамо свој одговор – додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, обавеза је и показати то да је декларација СДА наставак декларације Алије Изетбеговића из осамдесетих година прошлог вијека.

– Питајте људе из других политичких структура зашто то не препознају. Ја препознајем матрицу по којој се овдје ствари дешавају и моја је обавеза као политичара и да нисам предсједник Српске да о томе упознам грађане. Моја обавеза је да заштитим оно што је уставна поставка Републике Српске – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да и декларација не представља никакав инат, већ политику по принципу „може нам се“, јер шта год да ураде, тражиће заштиту међународне заједнице.

Цвијановићева је истакла да је веома тешко живјети заједно ако се другом негира све његово, а оно што је урадила СДА тим документом удар је на суживот.

– Оно што је питање нечег личног, или питање националног идентитета треба да се поштује. Никада ми не би падало на памет да неком другом ко живи у ФБиХ или било ком другом простору нешто негирам – рекла је Цвијановићева.

Она је поставила и питање ако неко жели да покаже да држава припада само њему, како ће се онда остали осјећати у тој држави.

Закључила је да је ово вријеме када треба имати јединство и да свака политика која то не препознаје плаћа цијену и није подржана од народа.

Говорећи о јучерашњим закључцима Главног одбора СНСД-а, она је рекла да не зна колико ће они бити прихваћени од других политичких субјеката, али да су они веома важни за СНСД као ходограм за активности које треба да спроведе у оквиру политике због које је добила повјерење грађана.

Цвијановићева, која је реизабрана за потпредсједника СНСД-а, рекла је да је ова партија урадила читаве програме како би се спроводиле политике због којих је добила подршку грађана, а коју неће да изневјери.

– Осим тога, желимо послати поруку да имамо заштићену Републику, која ужива сва своја пуна права, на основу чињенице да је она препозната Дејтонским споразумом, да има своје мјесто у Уставу и да мора да буде заштићена њена способност да обезбиједи представљање у складу са Уставом – рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула и да је у закључцима са разлогом оцијењено да је ангажман међународне заједнице контрапродуктиван.

– Умјесто да нам помогне да у БиХ будемо што већи партнери једни са другима они нас удаљују једне од других, јер ако фаворизујете једног, а другог стално желите прогласити кривцем, онда је то фаворизовање једног, а малтретирање другог народа – рекла је Цвијановићева.

Оцијенивши да је БиХ далеко од ЕУ, Цвијановићева је навела да је разлог томе, између осталог, и неспособност власти у БиХ да се бави битним стварима.

– Требало је само формирати нову власт па да се крене радити на мишљењу Европске комисије, како бисмо могли напредовати ка добијању кандидатског статуса, али је бошњачка политика то блокирала и држи то у замрзнутом статусу – рекла је Цвијановићева.

Она сматра да БиХ треба кретање ка ЕУ, како би се урадиле добре ствари за грађане, увеле нове праксе, стандардизовали одређени процеси, те да друштво буде модернизовано и да ради на јачању привреде.

– Причамо о изазовима који нису само политички. Један од суштинских темеља у ЕУ је да обезбиједите конкурентност ваших привредних субјеката на тржишту које више није скучено, него ће бити јединствено и морате да будете способни да издржите конкуренцију на таквом тржишту – рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је као предсједник Републике задовољна радом Владе, те да има добру комуникацију са премијером, скупштинским руководстом, те српским чланом Предсједништва БиХ.

-Немамо потребу да разговарамо о дневним стварима, али смо укључени и разговарамо о свим значајним питањима -, рекла је Цвијановићева.

Она је додала и да је ситуација у странци одлична, те да је направљена основа да странка спремно уђе у наредну годину, која је и изборна.

– Имамо велики Главни одбор који ће на терену омогућити да будемо видљиви и да објаснимо људима одређене ствари и резултати тако велике партије су сигурно видљиви – рекла је Цвијановићева.

Кад је ријеч о владајућој коалицији, она сматра да очекивани резултат држи странке које су у њој на окупу, те да је то један од најважнијих услова, како би коалиција и опстала.

Архива