Додик: БиХ неће у НАТО

13.08.2019 Актуелно

Годишњи национални план реформи, који је корак ка интеграцији БиХ у НАТО, неће бити послат у Брисел, јер се Република Српска противи уласку БиХ у тај војни савез и не жели ниво сарадње који би био већи од оног који тренутно има Србија, каже Додик за Танјуг.

– Пута у НАТО нема. Ми смо везани за Србију у том погледу. Ако Србија за сто година уђе у НАТО и ми ћемо. Ако Србија за 300 година не уђе у НАТО, нећемо ни ми, све док ја и моја политичка опција руководимо тиме. Партнерство за мир и ИПАП, то је сасвим довољно, па ако не ваља НАТО, нек` се повуку из тога – нагласио је Додик у интервјуу Танјугу.

Он тако одговара на критике опозиције у Републици Српској да је потписивањем Споразума о принципима за формирање Савјета министара са Изетбеговићем и Човићем одустао од политике војне неутралности Републике Српске и учинио уступак Федерацији БиХ, али и на спекулације јавности око тога да ли ће АНП бити упућен у сједиште НАТО у Бриселу.

Каже и да није сигуран да ће Савјет министара бити формиран у року од 30 дана, на којем је сам инсистирао.

Додик је изричит да се у Принципима за формирање власти не помиње АНП и да он неће бити послат у Брисел.

– БиХ неће предати Бриселу АНП, нигдје не пише да хоће, у споразуму не пише ништа. Свако тумачи како хоће, али Вук Караџић је рекао „читајте како пише, разумите како је написано“ – понавља Додик.

Објашњава да у преамбули принципа јасно стоји опредјељење да се допринесе убрзаном реформском процесу, како би БиХ могла да почне преговоре о придруживању, али прије свега са ЕУ, док се нигдје не помиње НАТО.

Говорећи о спорном члану 3, који се тиче НАТО, Додик каже да се у њему ниједном рјечју не помиње акциони план, већ се наводи да ће се поштовати Устав и закон, али укључујући ставове и интересе свих нивоа власти у БиХ, што се до сад ни у једном акту није помињало.

То значи да ће се поштовати и Народна скупштина Републике Српске и њена резолуција о војној неутралности, која је веома јасна, као и да се неће прејудицирати будуће одлуке у вези са чланством у НАТО.

Упитан да ли друга два потписника споразума Бакир Изетбеговић и Драган Човић знају да он неће дозволити да АНП прође, Додик каже: „Знају, рекао сам им директно у разговорима“.

Упитан како коментарише изјаву Данијела Сервера, који је рекао да се Додик не противи толико путу ка НАТО, колико жели да удовољи својим московским финансијерима, Додик одговара да Сервер само добија паре од муслимана.

Додик каже да са Русијом има исте односе као са САД, али да није Русија та која се петља у односе и дешавања у БиХ, него Запад.

Упитан о најави Жељка Комшића да ће сједницу Предсједништва БиХ сазвати тек када буде прихваћен АНП који би затим био упућен у сједиште НАТО у Бриселу, Додик каже да су опструкције могуће и да споразум није обавезујућ за некога ко није потписник.

– Видјећемо, опструкције су могуће. Није ово споразум обавезујућ за некога ко није потписник, овдје су потписнице три политичке партије које су изборни побједници код својих народа – рекао је Додик.

Истиче да он није сигуран да ће, упркос споразуму, Савјет министара бити формиран у задатом року од 30 дана.

– Нисам сигуран, али ми је на неки начин и свеједно. Сматрам да је било неопходно доћи до овог споразума и показати да су они који га буду оспоравали ти који ће сносити политичку одговорност. И Хрвати су незадовољни ако до тога не дође. И Хрвати хоће формирање власти. Они су за НАТО, али не инсистирају зато што нема консензуса. НАТО је измишљена прича од стране Бошњака – каже Додик.

Наглашава да ће, уколико Савјет министара не буде формиран, Народна скупштина Српске усвојити акт којим ће одбацити све одлуке које нису изричито у складу са Уставом БиХ.

То значи да ће се Република Српска повући из Споразума о оружаним снагама, да ће повући своју сагласност на формирање индиректних пореза, одбацити рад Суда и Тужилаштва БиХ, као и рад СИПА на својој територији и довести у питање све надлежности које су пренесене на ниво БиХ.

– Отели су нам 83 надлежности и пренијели на ниво БиХ, све ћемо довести у питање и задужити Владу и друге стручне институције да нам доставе приједлоге аката који ће ићи да се све оно што је мимо Устава у БиХ овдје елеминише и забрани – рекао је Додик и подсјетио да Устав прецизно наводи да ентитетима припадају све дужности и државне функције и овлашћења која нису Уставом изричито дата БиХ.

Он понавља да ће Парламент ући у процес оспоравања свих наметнутих рјешења, али не и Дејтонског споразума, који ће Српска наставити да поштује.

Додик, међутим, каже да је спреман и на други сценарио, да Савјет министара буде формирана, те додаје да ће у том случају покушати неку врсту реформе.

– Спреман сам да поштујем овај споразум, да уђемо у Савјет министара, да радимо на европским интеграцијама, да сарађујемо са НАТО на овим питањима, чувамо мир заједно. Ако траже 50 људи за Авганистан, да кажемо да има неких који хоће да зараде пет хиљада долара мјесечно, па да иду. Али, извините, више неће моћи да долазе у школе, да причају како НАТО нема алтернативу – истиче Додик.

Архива