Званичници Српске честитали Дан устанка против фашизма

27.07.2019 Актуелно

 

– Поносни смо што смо заједно са другим слободарским народима Европе дали свој допринос слому фашизма и одбрани идеала и вриједности које су уткане у тадашњу нову Европу, а који данас живе кроз живот нашег народа и рад наших институција у Републици Српској – навела је Жељка Цвијановић.

Цвијановићева је у честитки подсјетила да се на Дан устанка против фашизма одаје почаст свим жртвама антифашистичке борбе страдалим у борби против зла које је задесило цијели свијет.

– Жртве које смо у прошлости поднијели за борбу и слободу додатно нас обавезују да чувамо Републику Српску и да одговорно градимо нашу будућност – истакнуто је у честитки Цвијановићеве.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић честитао је учесницима Народноослободилачке борбе и грађанима Републике Српске Дана устанка против фашизма, уз оцјену да је 27. јул један од најзначајнијих датума у историји српског народа.

Вишковић је подсјетио да је на данашњи дан 1941. године почела борба за слободу против фашистичког окупатора у којој је српски народ поднио огромну жртву и дао немјерљив допринос слому фашизма у Другом свјетском рату.

– Трајна обавеза свих нас данас и генерација које долазе је да, са поштовањем и захвалношћу, чувамо и његујемо успомену на све страдале који су положили животе у Народноослободилачкој борби, као и да на тековинама антифашизма наставимо да изграђујемо друштво у којем живимо – наводи се у честитки Вишковића.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је свим грађанима БиХ 27. јули – Дан устанка у БиХ, поручивши да сви заједно треба да његујемо антифашистичке традиције и да се залажемо за мирна рјешења, чувајући успомену на све оне који су дали живот у борби против фашизма.

– Дужност нам је да се присјетимо свих оних који су живот дали у борби против фашизма, а свим преживјелим борцима Нароноослободилачког рата да честитамо овај значајан датум наше славне историје – истакао је Додик, саопштено је из кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да је српски народ заједно са осталим народима дао посебан допринос у борби против фашизма и успостављању мира и слободе у Другом свјетском рату о чему свједочи више од милион погинулих, безбројна стратишта и споменици, што је тужни српски биланс Народноослободилачког рата.

„Борци Народноослободилачког рата заједно са антифашистима из цијелог свијета учествовали су у слому фашизма, развоју и очувању традиционалних вриједности слободарског народа – мира и антифашизма“, навео је Додик.

Архива