Национални програм демографске обнове – стратешки правац Српске

03.07.2019 Актуелно

– Покренула сам национални програм демографске обнове, ангажовала сам групу стручњака који имају контакт са Владом. У септембру, када прођемо први филтер, наша намјера је да окупимо све институције, укључујући и Народну скупштину, да чујемо каква су размишљања о том питању. Имаћемо и друге, јавне консултације и дебате како би смо укључили све заинтересоване да заједнички дођемо до стратешког документа – појаснила је Цвијановићева.

Она је нагасила да је као предсједник Републике заинтересована да људи који имају важне позиције у друштву, који треба да буду заједно на стратешким питањима и кад су власт и кад су опозиција, учествују у дебати како би се дошло до најбољег рјешења.

– Намјеравам све да окупим, да прво организујемо дебату на којој ће бити представљено то што радимо, а да то онда буде пребачено на терен других институција и да све укључимо. Неће то бити само Народна скупштина, морамо укључити Републички педагошки завод, здравствени сектор, пословну заједницу и синдикате – навела је Цвијановићева.

Предсједница Српске је истакла да је један од циљева власти Српске и стварање амбијента који би подстакао људе да се врате из иностранства.

– Има примјера да у иностранство одлазе и људи који су приличо добро ситуирани. Неки одлазе из убјеђења да су тамо бољи услови за школовање, иако су наше школе и факултети добри, али нисмо добри када је ријеч о оперативном знању. То је неопходно како би људи могли да зарађују веће плате – рекла је Цвијановићева за АТВ.

Она је нагласила да је одлазак људи опште друштвено питање од прворазредног значаја и то је главно усмјерење свих институција.

– Све што ради Влада, од растерећења привреде, увођења одређених ствари, иновирања неких законских рјешења, као и овошто радим ја заједно са Владом и тимом стручњака, све је усмјерено ка рјешавању тог проблема, а ријеч је нефинансијским мјерама – појаснила је Цвијановићева.

Поредећи ситуацију у Српској и Федерацији БиХ и на нивоу БиХ, Цвијановићева је рекла да функционалност коју Српска има даје подстицај да буду реализовани пројекти.

– Тамо је то несређено двориште, ма колико то неће да признају странци и неки политичари – нагласила је Цвијановићева.

Она је оцијенила да Влада Српске може до краја ове године обезбиједити да просјечна плата на републичком нивоу буде 1.000 КМ.

– Мислим да то може бити достигнуто. Знам да су премијер Радован Вишковић и партије које чине Владу опредијељене да се дође до такве просјечне плате – рекла је Цвијановићева.

Она је напоменула да морају бити искориштене прилике за инвестиције и започињање инфраструктурних радова.

– То значи покретање грађевинске оперативе, што за собом вуче низ других области и зато морамо појачати активности. Разговарала сам о овоме са премијером Вишковићем, предсједавајућим Предсједништва БиХ Милорадом Додиком и представницима политичких партија и мислим да ће повећање просјечне плате бити достижно. Уколико то не буде учињено нећу то сматрати неуспјехом, него да смо лоше процијенили амбијент у коме смо планирали да је могуће имати просјечну плату од 1.000 КМ – рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да обећања да ће у Српској плате бити веће нису дата напразно, већ на основу реалних калкулација.

– Када сам била предсједница Владе, никада нисмо рекли да ћемо повећати пензије и плате, а да нисмо знали како ћемо то урадити и да нас неће угрозити. Плате и пензије у Српској морају да расту, као и економска основа, а да бисмо то постигли морамо изаћи из традиционалног размишљања о економији. Та карика није довољно јака и тек смо почели да је правимо, а све друго имамо – рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су промјене већ кренуле, као што је креирање аранжмана образовања са пословном заједницом.

Цвијановићева је изразила задовољство резултатима рада Владе Српске на челу са премијером Вишковићем.

– Већ је предузет низ активности, а неке од њих су наставак оних које смо ми водили у претходном периоду. Тај континуитет мора да постоји ако говоримо о реформама, повећању социјалних давања, плата, пензија, као и растерећењу привреде. Ту постоје и нови потези и Влада има моју пуну подршку – рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, предност актуелне Владе Српске је у томе што има подршку изражене већине у Народној скупштини.

– За сваку владу је предност када је у прилици да и без подршке одређеног броја људи могу бити усвајни значајни документи – рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је у претходном мандату као премијер имала став да треба реконструисати Владу, али да је била дјелимично уцјењивана.

– То се огледало у томе да би као потпредсједник СНСД-а требало да мијењам министре из своје партије, а никако да на ред дођу министри из друге двије коалиционе странке. То не би било фер и тако сам говорила на коалиционим састанцима. Дијелимо одговорност за озбиљне ствари у друштву и зато морамо бити одговорни једни према другима – каже Цвијановићева.

Она је навела да је претходна Влада доносила одлуке у договору са социјалним партнерима и да то чини и актуелна.

– Ако смо договорили раст пензија, сваки пут се то догодило и никада Влада то није радила изоловано. Одлуке о расту основице за породичне и личне инвалиднине или борачки додатак никада нисам доносила сама, него са представницима те популације као партнерима – рекла је Цвијановићева и подсјетила да је у договору са пољопривредним призвођачима аграрни буџет прошле године повећан за 11 милиона КМ.

Она је нагласила да велику наду полаже у модернизацију Српске.

– Увијек ћемо имати два или три кључна министарства која ће морати да изнесу ту битку да бисмо имали бољи образовни систем, информационо друштво, привреду и универзитете који ће то све да повежу. У свему томе не могу бити изостављене ни области здравства и пољопривреде, које су важне за опстанак народа и унапређење живота – нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је у том погледу веома важна стабилност институција, те подсјетила да Српска има стабилну и функционалну Владу и снажну скупштинску већину.

Архива