Српска досљедна војној неутралности

04.06.2019 Актуелно

– Ја то сигурно нећу учинити – рекао је Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Он је истакао да је некада раније у Српској, с обзиром на међународни контекст, постојао став да се иде путем евроатлантских интеграција, али да се ситуација у међувремену промијенила, што је потпуно нормално.

– Српска се одлучила за војну неутралност и тај став неће бити промијењен – рекао је Додик вечерас за АТВ.

Он је поновио да и ставови Европске комисије говоре да приступање НАТО-у није услов да БиХ добије статус кандидата за чланство у Европској унији, иако се бошњачки политичари труде да у вези с тим прикажу странцима да „Додик стално нешто опструише“.

– Има много чланица ЕУ које нису у НАТО-у. Такође, нико из НАТО-а није присиљавао некога за чланство у том савезу. Они јасно кажу да је то ствар наше воље – објаснио је Додик.

Он је упитао због чега се национални план за чланство у НАТО-у, на чијем се усвајању инсистира у Сарајеву, зове тако ако не подразумијева чланство.

– То значи да сте већ прихватили чланство. Ми тражимо да нам дају план за сарадњу као што има Србија, а не желимо да то буде чланство у НАТО-у. Али, њима то није довољно – каже Додик.

Према његовим ријечима, Хрвати желе чланство у НАТО-у, али они разумију ствари и инсистирају на томе да приоритети буду обрнути и да прво буде формирана власт, а потом ће свакако бити разговарано и о НАТО-у.

– Разумљиво је што Бошњаци и Хрвати желе реализацију Акционог плана за чланство у НАТО, али и Срби морају бити схваћени када не желе чланство у овом савезу. НАТО није и не смије бити тема европског пута БиХ – поручио је Додик.

Он је подсјетио и да је комесар ЕУ за проширење Јоханес Хан, када је крајем марта дошао у Сарајево, рекао: „Немојте мене убјеђивати о НАТО-у, јер моја земља /Аустрија/ није чланица овог савеза“.

– Није, као што није ни шефа Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарка /Шведска/. НАТО није европска вриједност – рекао је Додик.

Он је истакао да је и предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао да ће доћи у БиХ када буде формирана власт.

– Сви разговори које водимо, чак и са представницима НАТО-а, иду за тим да се каже да је чланство у овом савезу наша ствар. Нико не присиљава Србију да буде члан, иако има добре односе са НАТО-ом и не бјежим од неке врсте сарадње са овим савезом – рекао је Додик.

Архива