Додик у Бјелорусији са Лукашенком разговарао о сарадњи двије земље

20.06.2019 Актуелно

Након састанка са Лукашенком, Додик је истакао за РТРС да ја на састанку разговарно о сарадњи.

– Разговарали смо о могућој сарадњи Бјелорусије и Босне и Херцеговине, али и Републике Српске. Било је разговора и о прошлости. Лукашенко је добро упознат о детаљима везаним за распад бивше Југославије – истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва навео је да Лукашенко сматра да је неопходно одржати стабилност, мир, добру сарадњу и привредни развој међу различитим земљама.

– Бјелоруисија је одржала одређену привредну активност за коју смо ми заинтересовани, прије свега, у области рударске опреме и пољопривредних машина, за шта у Српској постоји потреба – навео је Додик.

Он је истакао да је на састанку било договора и како развијати нашу сарадњу у области нових технологија, што, како је навео Додик, данас представља један од најбрже растућих привредних активности.

– Договорили смо се да формирамо заједничку делегацију или мјешовиту комисију на различитим нивоима како би изучили могућности везане за развој у различитим секторима ИТ технологије и пољопривредне кооперације у производњи пољопривредних машина, за шта ми имамо одрфеђена искуства и кооперанте – рекао је Додик.

Додик је навео да је било ријечи и на који начин успоставити сарадњу у областима туризма, образовања, културе и све онога што чини једну свеобухватну сарадњу између, како је рекао, два братска народа, двије земље у покушају да обезбиједимо кретање на обострано задовољство.

– Република Српска детерминише односе са Бјелорусијом. Највећи дио привредне сарадње се односи управо на однос Бјелорусије и Републике Српске. У том погледу, делегација њихове Привредне коморе или привредне асоцијације боравила је прије годину дана у Бањалуци гдје смо разговарали о различитим секторима пословне сарадње у области енергетике, гдје они имају значајна искуства – рекао је Додик за РТРС и додао је веома значајна Русија, али и Србија гдје је одлична сарадња са Бјелорисијом.

Истакао је да Република Српска покушава да у том нађе неку конекцију која би била интересантна и за БиХ и да покушамо да градимо добре међусобне односе.

Додик је нагласио да му је драго да ће присуствовати и Европским спортским играма које се одржавају у Бјелорусији и захвалио на позиву.

– Сутра ћу обићи и националну библиотеку која је једна од највећих у Европи, по броју књига. Обићи су неке фабрике, а касније заједно са свим гостима ћу се наћи са Лукашенком и присуствовати отварању Европских спортских игара – навео је Додик.

Архива