Додик: Нико није рекао да ће бити рата; ради се о свечаности

16.05.2019 Актуелно

– Тај дан припада емоцијама и сјећању на Војску Републике Српске – рекао је Додик.

– У Закону пише да Трећи пјешадијски пук баштини традицију Војске Републике Српске. Шта би била традиција, него све то о чему смо говорили? Комшић има право на тужбу, видјећемо – навео је Додик.

На питање да ли је тражио сагласност Министарства одбране, одговорио је да је он њима надлежан, а не они њему.

– Мени су објаснили правила да Пук има право на пуковску униформу. Шта је ту проблем? Што ће мени сагласност Министарства одбране? Ја сам њима надлежан, нису они мени. Ја сам тај који је врховни командант, нису они – рекао је предсједавајући Предсједништва.

Навео је да Трећи пјешадијски пук, као и остали, имају право на пуковске униформе.

– Наше је опредијељење да то буде она црвено-плава. Не занима ме шта они у Сарајеву раде. Могу да уведу 5.000 у резервни састав, ја нећу проговорити ниједне ријечи. ОС БиХ су биле употријебљење у Гацку када је подизан споменик усташама, јесмо реаговали, али шта сад? Нико није рекао да ће то бити рат – истакао је Додик.

Он је рекао да је ријеч о свечаности обиљежавања Дана Војске Републике Српске.

– Ево нека буду релаксирани сви, уколико и на то буду дигли галаму, наћи ћемо начина. Узећемо, постројићемо се, обучемо један дио људи, ставићемо на стадион Борца и обиљежићемо. Хоћете нам и то забранити? Нећете наравно. Каква је ово сад галама одједном? Али нема проблема, биће постројено и биће урађено на најбољи могући начин – казао је Додик и додао – пошто они нама то бране, сада тражим и то ћу урадити да се направе униформе за један дио момака који неће имати оружје, али ће имати униформе. Ако не можемо у касарни Козара, још боље.

Архива