Додик: Однос Београда и Приштине питање суверенитета државе Србије

04.05.2019 Актуелно

На питање Срне како коментарише различита тумачења конференције у Берлину посвећене западном Балкану, посебно она која су стизала из Сарајева, Додик је рекао да ће званичници из Републике Српске учинити све да позиција Србије не буде угрожена и да БиХ настави да поштује територијални интегритет Србије, не признавајући самопролашено Косово.

– Апелујемо и даље на важне међународне актере да не примјењују двоструке стандарде на овако малом простору, па оно што важи за Косово да, напримјер, не важи за Републику Српску. Не може се рећи да нешто нема везе са нечим, на дистанци од свега неколико стотина километара – нагласио је Додик.

Он је истакао да се посљедњих дана могу чути различите изјаве о теми разграничења у региону и неповредивости граница у којима је предњачио предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић, који је отишао у Берлин да износи своје личне ставове без консултација са органом на чијем је челу.

– Инсистирао је да је разграничење на Балкану завршено, плашећи се да би питање Косова могло директно да се одрази на БиХ. Само није био прецизан, да ли је мислио да је разграничење завршено са Косовом у Србији или ван ње. Ако се Звиздић плашио за БиХ морао би да зна да је разграничење у БиХ завршено. Оно је завршено чак између Хрвата и Бошњака, стварањем кантона – истакао је Додик.

Он је рекао да власти у Српској желе да Републици Српској буде враћен статус који је уписан у Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму.

– Ако неко себи даје за право да нам тај статус нарушава, како може да мисли да ми немамо право да се за тај статус боримо. Ако Звиздић мисли да је питање Косова дефинитивно завршено тако што је Косово држава изван Србије, како онда нама може да оспорава право да се боримо за свој дефинитивни статус – истакао је Додик.

Архива