Због многих пропуста потребно је утврдити пуну истину о Сребреници

12.04.2019 Актуелно

Цвијановићева је истакла да је због тога од изузетног значаја одржавање међународне научне конференције о теми „Сребреница, стварност и манипулације“

„Важно је да свакој теми приступимо слободно и озбиљно, а посебно онима које су произвеле многе процесе или дуготрајне посљедице“, рекла је новинарима Цвјановићева на конференцији која у Бањалуци окупила еминентне стручњаке из Русије, САД, Њемачке, Израела, Италије, региона и БиХ.

Она је истакла да је потребно показати како су изолованим приступом обрађиване теме у вези са Сребреницом.

„Намјера научне конференције није да умањи било какве злочине и тражи оправдања, али јесте да укаже да се ратна ситуација у Сребреници не може посматрати на начин да буде изолован један временски период, а занемари чињеница да су од 1992. до 1995. почињени свирепи злочини над Србима, што, нажалост, није признато“, додала је Цвијановићева.

Она је подсјетила да породице српских жртава 24 године од завршетка рата нису добиле сатисфакцију за своје страдале.

„Нажалост, имамо ослобађајуће пресуде и оркестрирани приступ дешавањима у Сребреници. Не желим да умањујем злочине нити тежину страдања било ког народа, али је потребно указати на многе пропусте и селективни приступ правди“, каже Цвијановићева.

Она је подсјетила да су на нивоу БиХ примјењивани различити закони у суђењима за ратне злочине, али да је у Хагу постојала пракса у којој је било задато политичко стање, након чега су писане пресуде.

„Имате различите бројеве чак и у судским пресудама у Хагу које говоре о жртвама у Сребреници. Зато су важне овакве конференције, али и чињеница да је Влада Српске формирала нову комисију о Сребреници да би истина била утврђена“, рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је добро што у доказивању истине учестују и стручњаци из иностранства.

Предсједник Организационог одбора конференције Милован Милутиновић каже да циљ мора бити разоткривање лажи и утврђивање истине о Сребреници.

Он је навео да су многу признати интелектуалци дали подрушку Републици Српској, међу којима је Наом Чомски, али да, нажалост, Холандија није допустила бившем комаданту Унпрофора у Сребреници да данас буде у Бањалуци.

„Наша обавеза јесте истина и зато предано радимо на њеном утврђивању. Од изузетног значаја је и Зборник који смо сачинили, а који ће бити преведен на стране језике“, рекао је Милутиновић, који је подсјетио на пристрасност Хашког суда у суђењима Србима.

Нажалост, каже он, Хрвати и Бошњаци Србе оптужују за геноцид, а заборављају своју прошлост.

Адвокат Тома Фила рекао је да је правда спора, али достижна и да ће истина о Сребреници бити утврђена прије или касније.

Архива