Владика Димитрије даровао Додика и Вучића специјалним златницима

09.04.2019 Актуелно

Златници су израђени од најчистијег и најквалитетнијег злата поводом обиљежавања 800 година постојања Српске православне цркве и Епархије захумско-херцеговачке, а Додик и Вучић су први који су их добили.

На предњој страни златника налази се Саборни храм Епархије и натпис: „800 година Епархије ЗХиП 1219-2019“, а на полеђини је уже језгро Старог града Мостара са Саборном црквом у пламену и оштећеним Старим мостом са натписом: „Храм Пресвете Тројице у Мостару 1873-1992“.

Додик и Вучић данас су посјетили Саборну цркву у Мостару, чија обнава је у току и обећали да ће храм бити завршен у наредној години, те да ће за ту намјену бити уплаћено 2,2 милиона евра, од чега Србија милион и по евра, а Република Српска 700.000.

Владика Димитрије захвалио је Додику и Вучићу на помоћи, нагласивши да је Саборна црква и до сада, највећим дијелом, обнављана средствима Српске и Србије.

Саборна црква Свете Тројице изграђена је 1873. године и до рата је била највећи православни храм на Балкану. Запаљена је и минирана до темеља у јуну 1992. године.

Обнова је почела 2010. године, а у септембру су завршени груби грађевински радови, када је у централну куполу уграђен посљедњи камен.

Црква је зидана камен по камен, потпуно исто као што је грађена и 1873. године, јер је ријеч о националном споменику културе.

Архива