Ковачевић: Вријеме је да Српска престане да буде талац несређених односа у ФБиХ

15.04.2019 Актуелно

– Сматрамо да је крајње вријеме да се формира Савјет министара и да се покаже да БиХ може да функционише на било који начин. Ово што се сада догађа, то што није изабрана чак ни делегација за Савјет Европе, показује у каквој ситуацији се БиХ налази. Једина инстанца која се брука у свему овоме јесте БиХ – констатовао је Ковачевић.

Он је нагласио да СНСД уопште није задовољни темпом формирања Савјета министара.

– Сматрали смо да је то требало да буде урађено још у децембру прошле године, када смо формирали Владу Републике Српске и све институције. То је био прави тренутак. Све послије тога је касно. Оно што СДА и остале странке из Сарајева сада демонстрирају јесте немогућност опстанка БиХ – истакао је Ковачевић за портал Инсајдер.

Коментаришући најновије саопштење Демократског фронта који формирање новог Савјета министара условљава претходним формирањем власти у ФБиХ, Ковачевић каже да су то унутрашње ствари тог ентитета у које СНСД не жели да улази.

– Ми се бавимо оним што Републику Српску занима. Српска је потпуно институционално стабилна и функционална. Одмах послије избора формиране су све институције власти у Републици Српској и сада само чекамо да престанемо да будемо талац несређених односа у ФБиХ те да се коначно и ово заврши, да се формира Савјет министара како би и са тог нивоа могли да помогнемо развоју Српске. То је једино што нас интересује – поручио је Ковачевић.

Говорећи о активација МАП-а и слању Годишњег националног програма у сједиште НАТО-а у Бриселу, што је још једна од ствари које бошњачка страна потеже као услов за формирање власти на нивоу БиХ, портпарол СНСД-а каже да свако има право да има своје политичке ставове.

– Њихов политички став је очигледно то, што је за нас апсолутно неприхватљиво. Ми имамо своје политичке ставове који су засновани на званичним политикама Републике Српске. У Народној скупштини Републике Српске усвојена је Декларација о војној неутралности која нас обавезује. Не желимо уопште да разговарамо о МАП-у. Најважније је да се имплементирају изборни резултати – рекао је Ковачевић.

Подсјетивши да ће у сриједу у Сарајеву бити одржан састанак лидера СНСД-а, СДА и ХДЗ-а, Милорада Додика, Бакира Изетбеговића и Драгана Човића, на којем би требало да се покуша пронаћи договор о формирању власти на нивоу БиХ, Ковачевић је навео да још није познато да ли ће након разговора тројице страначких лидера доћи и до састанка страначких делегација о истој теми.

– Састанак је у сриједу, а прво би требало да буде одржан састанак тројице страначких предсједника. Да ли ће послије тога бити одржан и састанак страначких делегација, још не могу да потврдим са сигурношћу – каже Ковачевић.

Он је додао да се очекује да у сриједу Бакир Изетбеговић потпише документ од 11 тачака који садржи принципе будућег дјеловања власти на нивоу БиХ, појаснивши да су то чисто начелни принципи, а не програмски документ.

– Међутим, без обзира на тај потпис, понављам да ми у СНСД-у уопште нисмо задовољни темпом формирања Савјета министара – закључио је Ковачевић.

Архива