Српска ће отићи из БиХ ако се настави са одузимањем уставне позиције

05.04.2019 Актуелно

„Ми не желимо да губимо капацитет, надлежности и снагу Републике Српске, него хоћемо да их ојачамо. Нема примјера у свијету да је нека аутономија саму себе укинула и да је себе девастирала. Не желимо да БиХ буде надређена и да одлучује о статусу Републике Српске“, рекао је Додик.

Он је истакао да не пријети отцјепљењем Републике Српске, али не искључује ни ту могућност, у сталној немогућности у покушајима да се нешто направи у БиХ.

„Kао што Бошњаци не желе и неће да одустану од БиХ и ми имамо право да искажемо свој политички однос и према једном и другом питању“, рекао је Додик.

Према његовом мишљењу, у БиХ треба престати са негацијама.

„Нико не треба да негира заједнички ниво БиХ нити ентитете и конститутивне народе“, нагласио је Додик синоћ за БХРТ.

Он сматра да се негирањем 9. јануара жели рећи да је Република Српска настала у Дејтону што није тачно.

Предсједавајући Предсједништва БиХ навео је да не постоји повјерење у Уставни суд БиХ.

„Он је у системском смислу институција у коју у Републици Српској, а и многи Хрвати, апсолутно не вјерују. Тешко ће странци моћи да одрже снагу Уставног суда ако он ради неуставно. Уставни суд је одметнута структура која искључиво ради под мотивацијом спољних импута које добија од окружења високог представника и неких моћних амбасада у БиХ“, појаснио је Додик.

Он тврди да је БиХ највећу штету направила међународна заједница са одлукама високих представника који нису били дио консензуса који се градио него дио грубе силе међународног фактора.

„Интервенционизам странаца направио је у БиХ непродуктивну структуру и политичку елиту која увијек чека да неко други одлучи“, истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ наводи да разумије зашто Бошњаци хоће у НАТО, али да и они морају да разумију зашто Срби неће.

„Република Српска неће да уђе у НАТО јер не жели да буде било какве тврде границе на Дрини. Срби су јединствен народ. Не постоје босански Срби. Постоје Срби. Можете ми рећи да сам Србин из Босне, али не и да сам босански Србин“, поручио је Додик.

Према његовом мишљењу, БиХ је институционално у најтежој кризи до сада.

„У разговорима са амбасадорима сви пледирају да је најважнија политичка стабилност и политички поредак. Без тога нема инвестиција, нема ничега. Имам жељу, вољу и енергију да покушам да продрмам институције у БиХ да раде свој посао, а не само да се многи баве политикантством покушавајући да по сваком питању праве неку генералну политичку стратегију“, рекао је Додик.

Он тврди да је иста већина, која је изабрала руковдство Представничког дома и Дома народа Парламентарне скупштине БиХ, довољна да изабере и нови сазив Савјет министара.

„Морамо тежити фер рјешењима на нивоу БиХ, јер само она одржавају структуру. Једино поштивање процедуре може да спаси БиХ“, нагласио је Додик.

Указујући на чињеницу да је више од 400 људи запослено у различитим институцијама на нивоу БиХ од избора до данас, Додик је поручио да ће реаговати на то и да ће сви они морати да оду.

„Морамо да извршимо реформу јавне управе на нивоу БиХ. Ово је неодрживо стање“, констатовао је Додик.

Архива