Сљедеће седмице у Мостару састанак СНСД, ХДЗ и СДА

06.04.2019 Актуелно

Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, напоменуо је да је власт на нивоу БиХ до сада могла бити формирана да се СДА држала договора и поштовала закон, те да је та странка увијек нешто калулисала.

– Након силних покушаја већ ми је досадило да било шта кажем у вези са том клацкалицом. Када буду спремни да формирамо власт, познати су принципи које смо прихватили лидер ХДЗ-а БиХ Драган Човић и ја на састанку са лидером СДА Бариком Изетбеговићем – рекао је Додик за Глас Српске.

Према његовим ријечима, више нема никакве потребе за преговорима.

Говорећи о потписаном споразуму СДА и ДФ-а, Додик је појаснио да је ријеч о бошњачком блоку и да они сами између себе треба да се договоре о позицијама.

– ДФ не може бити у свему томе самосталан субјект. У овом мандату предсједавајући Савјета министара БиХ и три министартсва припадају Србима. По три министарства имаће Хрвати и Бошњаци, то је јасно – подсјетио је Додик.

Додик је оцијенио да је коначно вријеме да буде формирана власт и завршена цијела та „тракавица“ због европског пута, ако га, како је рекао, они уопште хоће.

– ЕУ је, по мом разумијевању, рекла да, уколико формирамо власт до маја, могуће је да добијемо мишљење за кандидатски статус у току тог мјесеца. Ако власт не буде формирана, они то неће разматрати јер слиједе избори у ЕУ и тада ће све постати већи проблем. Ваљда ови у Сарајеву и то имају у виду – каже предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је поновио да не прихвата Акциони план за чланство у НАТО-у /МАП/ као услов за формирање Савјета министара, те додао да му се то све личи на „Изетбеговићеву подвалу“.

Он је рекао да активна сарадња са НАТО-ом већ постоји и да треба даље да јача, али да МАП не долази у обзир.

Архива