СДА показује озбиљне узурпаторске намјере

12.04.2019 Актуелно

 

Цвијановићева је констатовала да формирање власти блокира СДА, а самим тим та странка блокира и европски пут, јер је јасно речено да без формирања власти, нема ни позитивног мишљења Европске комисије.

„Видим да се настоји ‘изнивелисати’ кривица и камуфлирати чињеница да је СДА кочничар, па се одговорност за тобоже удаљавање од европског пута приписује и Републици Српској. Мислим на изјаву појединих страних представника у вези са, како кажу, реториком и иницијативама из Републике Српске и у којој се помиње чак и Закон о јавном окупљању гђе је постојала нека радна верзија, али од чега се одустало, па није ни упућено на усвајање ни Влади, ни Народној скупштини“, истакла је предсједник Српске.

Она је рекла да је, како је чула, тај материјал, од којег се у међувремену одустало, непостојећи материјал, послан и на мишљење Венецијанској комисији.

„Шта рећи? Добијали смо чак и критике на рјешења која су преписана из закона појединих држава чланица ЕУ. Морамо мало уозбиљити ту комуникацију“, оцијенила је Цвијановићева.

Што се тиче Закона о јавном реду и миру, предсједник Српске рекла је за портал „Вијести“ да вјерује да ће посланици у Народној скупштини Српске знати ускладити оно што су демократски стандарди и нормални услови за рад полиције.

На тврдњу да су политичке странке са сједиштем у ФБиХ оштро реаговале на најаву увођења резервног састава полиције Републике Српске, Цвијановићева је рекла да није чула да су реаговале странке из ФБиХ, већ неке бошњачке странке, које иначе реагују на све што долази из Републике Српске.

„Kако већи број полицајаца може нарушити безбједносну слику, ваљда полицајци служе да се ојача безбједност?! Важно је да имамо довољан број људи да можемо гарантовати већи степен безбједности и да можемо спремно реаговати и на неке изненадне потребе у складу са очекивањима наших грађана“, истакла је предсједник Српске.

На питање да ли постоји могућност да се „помире“ супротстављени ставови о НАТО интеграцијама, те да неки кажу да у тој причи неко мора изгубити, Цвијановићева је упозорила да колико види ту губе грађани два ентитета и страда углед БиХ.

„Што се тиче СДА, они показују озбиљне узурпаторске намјере онемогућавајући Републици Српској да у складу са изборним резултатима, дакле, у демократском духу и у складу са правима која гарантује Устав, обезбиједе учешће у власти оних партија које су добиле подршку грађана. Било је таквих примјера и према хрватским партијама. Та прича како СДА заговара поштовање једног закона, а опструише поштовање Устава и других закона је смијешна“, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о предстојећем састанку СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА о формирању Савјета министара БиХ, Цвијановићева је рекла да није оптимиста да ће доћи до договора јер је у питању хир и манипулација.

„Kад имате озбиљан проблем или препреку, онда томе озбиљно и приступите да би се ствар разријешила. Овђе немате шта разрјешавати јер је у питању најобичнија политичка манипулација СДА, од које ће, на крају крајева кад подвучемо све црте, штету имати управо БиХ. Рећи ћу само – нисмо нервозни“, истакла је Цвијановићева, која је потпредсједник СНСД-а.

Говорећи о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској, након што је СНСД окупио стабилну већину у Народној скупштини, а Влада формирана у законом предвиђеном року, за разлику од других нивоа власти у БиХ, предсједник Републике је рекла да Српска има стабилне и функционалне институције и да је та политичка стабилност предуслов да се успјешније креће на економском плану.

„Влада ради на даљем унапређењу финансијске, привредне, социјалне, безбједносне ситуације. Посвећени смо развоју и социјалном дијалогу. Битно је да смо окупљени око свега оног што је интерес Републике и наших грађана“, нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, има ту још много посла, али кад институције раде заједно са социјалним партнерима и грађанима, неће ни резултат изостати.

„Да је власт формирана у ФБиХ и на нивоу БиХ, имали бисмо и партнере за наставак неких процеса, али овако, кад функционишете у БиХ, која је склона саморањавању и срозавању властитог кредибилитета, то, наравно, отежава и неке наше активности“, нагласила је Цвијановићева.

Говорећи о односу власти и опозиције у Републици Српској, Цвијановићева вјерује да ће бити настављена пракса разговора и сарадње на свим кључним темама.

„То очекују наши грађани и управо због таквог очекивања је превисока и политичка цијена коју плаћају партије које су изоловане од учешћа у таквим питањима. Мислим да данас то сви добро разумијемо и да ћемо и у будућности имати такву сарадњу“, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да вјерује и да би све партије из Републике Српске ојачале своје позиције у случају заједничког наступа, на фер принципима, на нивоу БиХ, управо због тих очекивања грађана Српске и тог инвазивног наступа који упорно долази из сарајевских политичких кругова, али на свакоме је да о томе сам одлучује.

„Сматрам да је било зрело и одговорно да то СНСД понуди, али не сматрам трагичним, нити изненађујућим што су то СДС и ПДП одбили“, додала је Цвијановићева.

Kоментаришући чињеницу да је на мјесту предсједника Републике Српске наслиједила садашњег предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, Цвијановићева је рекла да је Додик човјек који има политичку снагу која је очита без обзира на којој је функцији.

„Народ воли јасан став и политичаре са ставом, воле људе од акције. Мени је та политичка снага предсједника Додика увијек била предност и онда кад сам долазила на позиције на којима је он раније био, данас као предсједник Републике, а раније предсједник Владе, или онда кад сам била само дио тима без таквих позиција“, нагласила је Цвијановићева.

Она је појаснила да се као предсједник Републике не бавите дневном оперативом, али сте укључени у све процесе, и на стратешком плану не смијете правити грешке, те да зато та позиција носи посебну одговорност.

„Имам добру сарадњу са српским чланом Предсједништва БиХ, са премијером, министрима и посланицима, са начелницима и градоначелницима, са удружењима. То што сам била премијер скоро шест година и што ми ниједна тема није непозната, знатно ми олакшава садашњи посао“, додала је Цвијановићева.

Архива