Странке у Српској јединствене, потписана заједничка изјава

02.04.2019 Актуелно

 

Цвијановићева је рекла да је потписана заједничка изјава и да је на састанку постигнут јединствен став – одлука Уставног суда БиХ је политички мотивисана и то је више политичка, него правна одлука.

– Заједно ћемо одговорити на све такве изазове и то је важан политички капитал. Без обзира да ли је неко у власти или у опозицији, одговор ће бити јединствен – поручила је Цвијановићева и додала да ће Република Српска наставити да обиљежава 9. јануар.

Она је рекла да је Дан Републике Српске историјска чињеница и да то никаква одлука не може промијенити, те изразила задовољство постојањем политичког јединства о важним питањима за Српску.

Цвијановићева је навела да је на данашњем састанку потврђена одлучност да се заштити национални капацитет и сачува уставна компонента Српске.

Цвијановићева је истакла да политичке структуре из Републике Српске неће задирати у питања која се тичу нивоа БиХ, али да је недвосмислено договорено да се предузму одређени кораци као одговор на политичке акције против Српске које немају никакво правно упориште.

Предсједница Српске је нагласила да се Уставни суд БиХ у одлуци о 9. јануару позвао на непостојећи члан Устава БиХ.

Састанку у Палати Републике присуствовали су премијер Српске Радован Вишковић, предсједавајућа Вијећа народа Републике Српске Нада Тешановић, предсједници СНСД-а Милорад Додик, СП Петар Ђокић, ПДП-а Бранислав Бореновић, ДНС-а Мрко Павић, Уједињене Српске Ненад Стевандић и НДП-а Драган Чавић, те потпредсједници СДС-а Миладин Станић и Демоса Споменка Стевановић.

Уставни суд БиХ утврдио је у петак, 29. марта, да одредба Закона о Дану Републике Српске којом се 9. јануар утврђује као Дан Републике није у складу са Уставом БиХ, при чему је наглашено да се овим не доводи у питање постојање самог празника Дан Републике Српске.

Архива