Послодавцима који повећају плате радницима биће враћен дио пореза и доприноса

01.04.2019 Вијести

Вишковић је рекао да ће се тај закон врло брзо, најкасније за мјесец дана, појавити у Народној скупштини.

– Вјероватно ћемо са том мјером ићи од 1. јула и већ на крају ове године послодавцима, који својим запосленима повећају плате преко износа који данас имају, суфинансирати тај дио повећања у проценту који договоримо. Видјећемо како ће то бити дефинисано у законском рјешењу и да ли ћемо да вратимо 70 одсто износа од уплаћених пореза и доприноса на износ повећања плате, а да Република задржи за буџет 30 одсто – истакао је Вишковић.

Он је појаснио да ће послодавац на садашњи износ плате наставити да плаћа пуни износ пореза и доприноса, а на увећање плате ће имати бенефит кроз враћање пореза и доприноса.

– На тај начин долазимо у позицију да збирна стопа пореза и доприноса на лична примања за тог послодавца неће више бити 60 одсто, него ће то, у зависности од повећања плате, бити можда 57, 58 одсто или неки други проценат – каже Вишковић за Срну.

Према његовим ријечима, Влада на овај начин креће ка испуњавању коначног циља који је промовисала – смањењу збирне стопе пореза и доприноса, а да то олакшање привреди буде преточено у повећање плата радницима.

– То је једна мјера која је кључна у експозеу и Програму економске политике. Такође, брже се крећемо ка просјечној плати од 1.000 КМ, а повећање плата утиче и на рјешавање демографских проблема – нагласио је Вишковић.

Он је додао да ће кроз овај потез бити провучено свих седам мјера које је Влада промовисала на почетку мандата – повећање конкурентности и продуктивности привреде са циљем повећања плата, одржив здравствени систем, ефикасан укупан јавни сектор, образовни систем и тржиште рада прилагођени потребама привреде, побољшање демографске позиције Српске, истраживање, развој, иновације и дигитална економија и европске интеграције, регионална и међународна сарадња.

– Промовисали смо циљеве да све што Влада буде радила у правцу помоћи реалном сектору буде преточено у повећање плата запосленима. Желимо да стимулишемо послодавце који хоће да повећају плате својим радницима и да тиме смањимо одлазак људи са ових простора. Вјерујем да ће то показати одговоран и дисциплинован рад Владе на свему што је обећано и речено и да идемо ка рјешавању свих тих питања – рекао је Вишковић.

Архива