На рачунима резерви банке држе три милијарде КМ више од прописаног

05.04.2019 Актуелно

Додик је подсјетио да јединствена стопа обавезне резерве износи 10 одсто, те додао да комерцијалне банке чекају да пласирају ове три милијарде KМ негђе у иностранству.

„Свака држава би интервенисала, односно наложила би банкама да та средства пласира“, рекао је Додик синоћ за БХРТ и нагласио да је БиХ платила шест милиона KМ за негативне камате јер се новац држи на депозитима у иностранству.

Према његовим ријечима, за тај износ у БиХ се могле бити изграђене три или четири школе.

Додик је истакао да су комерцијалне банке у БиХ изнијеле из земље 363 милиона KМ остварене прошлогишње добити, те додао да је у задњих 10 година из БиХ по основи добити банака изнесено двије милијарде KМ.

„То је више од помоћи коју је БиХ добила. И нико се не бави тиме“, истакао је Додик, те додао да стране банке покушавају у БиХ да новац дају само државним органима, а не привреди.

„Ја не вјерујем у теорију завјере, вјерујем у завјеру“, истакао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Говорећи о задржавању људи у БиХ, Додик је рекао да би надлежни у земљи требало да се ослоне на Русију, Турску, Kину, али и све друге земље, како би привукли велике инвестиције и подигли економију БиХ.

„Морамо да наставимо програм који треба, не само да спријечи одлазак, него да онима који су давно отишли понудимо услове због којих би они, можда дошли“, нагласио је Додик, додавши да то није немогуће.

Он је рекао да за тако нешто мора постојати политички консензус, који не може да се изгради.

Према ријечима Додика, прошле године је у Републици Српској забиљежено повећање запослености од око четири одсто, а БиХ већ има дефицит радне снаге.

„Предстоји нам борба за веће плате, не само у Републици Српској, већ и БиХ. Веће плате морају да буду обезбијеђене свим људима који раде. Морамо да платимо рад“, рекао је Додик, те додао да нема више радника који су спремни да раде за ниске плате.

Говорећи о путној инфраструктури, Додик је навео да ће БиХ изградњом ауто-пута Београд-Сарајево, уз Kоридор „Пет це“, након дугог историјског периода постати важно транзитно подручје.

Према његовим ријечима, пут од Љубљане до Ниша биће краћи за 160 километара.

Архива