Немогућност формирања Савјета министара – узурпација политичких система

04.04.2019 Актуелно

 

„Знате ли ви каква би то била политичка бомба да смо у децембру показали свијету да смо завршили Савјет министара, као што је једнако лоша да након пет мјесеци то нисмо урадили“, рекао је Додик и апеловао да се формира нова власт у БиХ.

Он је нагласио да је прије неколико дана европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу ЕУ Јоханес Хан истакао да не може бити написано позитивно мишљење за БиХ, ако не буде формирана власт.

Предсједавајући Предсједништва БиХ каже да не може да схвати због чега се развлаче преговори о формирању Савјета министара и због чега се постављају питања попут уласка ДФ-а у власт или формирања БХ блока.

„Ми се договоримо са /Бакиром/ Изетбеговићем који пристане и каже да је у реду, иде предсједавајући Србин и три министарства, иде три министра Бошњацима, три Хрватима. Зато што је предсједавајући Србин, Бошњаци бирају први, Хрвати други, ми трећи. И то је фер. И све је то било у реду и хајде да само направимо неку изјаву, коју направи Бакир Изетбеговић. Ту исту изјаву коју је он направио парафирамо /Драган/ Човић и ја, а он каже ‘морам да још видим’. А онда након дан схватимо, улази Жељко Kомшић и његов ДФ“, навео је Додик, додавшио да је то у реду и да је то на бошњачкој страни.

Али, каже Додик, Изетбеговић тражи сада од српске стране да поред предсједавајућег имамо само два министра, јер улази Жељко Kомшић.

„Хоћу ли ја да доведем Марка Павића? Хоћеш да доведем Ненада Стевандића, Драгана Чавића или да доведем Петра Ђокића и кажем ‘шта је с њима, имају и они своје посланике унутра'“, рекао је Додик за БХРТ.

Он је поновио да није против БиХ, али јесте против непродуктивних елита и код Срба и код Бошњака.

„Ја у будућности не могу да искључим било каква кретања, па чак и проглашење независности Републике Српске. Kако год то неко у који контекст стављао, мислим да је то сасвим рационално“, навео је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Kоментаришући одлуку Уставног суда БиХ о неуставности 9. јануара као Дана Републике Српске, Додик је констатовао да је ова институција одавно добила политичке конотације.

„Сви ми знамо шта значи Уставни суд. Уставни суд је институција која утврђује сагласност аката ниже правне снаге са Уставом. Устав постоји, а они су креирали уставни систем. То није улога Уставног суда и када је одлучивао први пут о Дану Републике и тада је донио политичку одлуку. Дакле, Уставни суд се упетљао у све у вези са идентитетом Републике Српске. Раније је наложио да се промијени грб, химна, да се преиспита застава, а још два елемента тог идентитета као што је Дан Републике и само име, као што видите већ се постављају као нешто о чему се треба расправљати“, упозорио је Додик.

Српски члан Предсједништва БиХ оцијенио је да је Уставни суд БиХ одметнута структура која искључиво ради под мотивацијом спољних инпута које добија, прије свега, од окружења око високог представника или неких моћних амбасада у БиХ.

Говорећи о информацији коју је Предсједништво БиХ добило у вези са наводима о активностима хрватске СОА и конзула Хрватске у БиХ о врбовању селефија за кријумчарење наоружања, Додик је рекао да је понижавајуће што је Предсједништво морало да тражи информацију од министра безбједности, ако је већ држава угрожена.

„Више сам сазнао из новина него одатле. Све је то нешто начелно, исто као што је било у медијима. Оно што сам ја као члан Предсједништва добио јесте информација министра која је мени показана само да је прочитам, јер је повјерљивог карактера. Тамо пише у фусноти да ако изнесем тај садржај могао бих ја бити тај који ће бити прогањан. Ево, не могу онда да кажем. Ја бих волио да није повјерљивог карактера и да се то рашчисти. У ствари, ја нисам ни видио ништа повјерљиво. Прави се мистификација. Не треба то“, истакао је Додик.

Архива