Дан полиције – jедан од најзначајних датума у историји Српске

04.04.2019 Актуелно

 

Лукач је на централној свечаности обиљежавања Дана полиције у Залужанима код Бањалуке рекао да је у Центру за обуку у току градња спомен-цркве у којој ће бити исписана имена погинулих припадника МУП-а.

„Њиховог ђела и онога што су радили за слободу Републике Српске треба да се сјећамо. Посебно се тога морају сјећати наши млади како би, имајући то у виду, професионално обављали све задатке“, рекао је Лукач.

Он је нагласио да је у посљедњих неколико година Република Српска изњедрила 800 младих полицајаца, а да ће 325 започети приправнички стаж.

„Циљ је да имамо обучену и опремљену полицију. Посао полицајца је одговоран, али рад у МУП-у Српске је понос“, истакао је Лукач.

Он је рекао да ће се у наредном периоду и даље бити унапређивани материјални и технички услови да би полиција могла да одговори на све изазове, међу којима је борба против тероризма.

Лукач је напоменуо да је у току изградња нових полицијских објеката у Српској, међу којима у Добоју, Зворнику, Фочи, Требињу, Бањалуци, истичући да је Центар за обуку у Залужаним респектабилан.

„Улагање у полицију Републике Српске јесте улагање у Републику Српску. У реализацији наших циљева, а то је напредак и развој наше полиције, помогли су нам предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић и на томе сам им изузетно захвалан“, нагласио је Лукач.

Он је подсјетио да је полиција Републике Српске била изложена континуираном нападу, што је посебно видљиво било у прошлој години.

„Међутим, успјешно одолијевамо свим нападима на нашу полицију. Нећемо дозволити било какаве реформе, а на европском путу мора бити поштован наш интегритет“, поручио је Лукач.

Ликач је нагласио да удар на полицију Републике Српске представља удар на Републику Српску јер је полиција једини гарант безбједности грађана.

Он је навео да ће полиција Републике Српске наставити борбу против свих видова криминала, а посебну пажњу посветити мигрантима и борби против тероризма.

„Република Српска се суочава са проблемом миграната и зато смо одлучили да формирамо и резервни састав полиције, који ће нам помоћи и приликом елементарних и осталих непогода“, рекао је Лукач и оцијенио задовољавајућуом безбједносну ситуацију у Републици Српској.

Он је нагласио да су припадници полиције Републике Српске успјешни и у мировним мисијама, због чега је изузетно поносан.

„Изузетно сам задовољан што смо успјели унаприједити рад полиције. Градимо модерну, професионалну и патриотску полицију која је спремна да одговори на све изазове“, истакао је Лукач.

Министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић оцијенио је да је сарадња полиција Српске и Србије одлична и нагласио да Српска и Србија морају наставити да сарађују јер су једне другој најважније.

„Срећан сам што сам данас добио признање Полиције Републике Српске. Оно је потврда наших успешних односа“, истакао је Стефановић.

Он је навео да је потребно чувати стабилност у региону за шта је важна добра сарадња полиција.

„На сваки покушај разградње наших односа морамо одговорити, за шта се залажу наши највиши званичници“, рекао је Стефановић.

Свечаности поводом обиљежавања 4. априла – Дана полиције Српске присуствују предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник Народне скупштине Недељко Чубриловић, премијер Радован Вишковић, директор Полиције Српске Дарко Ћулум.

Присуствују и министар одбране Србије Александар Вулин, генерални конзул Србије Владимир Николић, делегације Руске Федерације, Борачке организације Републике Српске, Савеза логораша Српске и Трећег пјешадијског Република Српска пука.

Свечаности присуствују чланови Владе Републике Српске, бивши министри Српске, припадници Полиције Републике Српске и многобројне јавне личности политичког и друштвеног живота Српске.

Присуствују и представници полиција Москве, Словеније и Црне Горе.

Претходно је служен парастос и положени вијенци код Централног споменика погинулим и несталим припадницима МУП-а Републике Српске у Бањалуци.

Поводом Дана полиције, у Залужанима је данас свечано отворена прикључна саобраћајница на магистрални пут код кружног тока поред Центра за обуку МУП-а Републике Српске.

Архива