Додик за Газету: Нећемо угрозити пријатељство са Русијом

16.04.2019 Актуелно

– Нисмо заборавили да је НАТО бомбардовао Републику Српску, а касније и Србију. Историјска је чињеница да су за вријеме југословенског сукоба Хрвати и Бошњаци уживали подршку чланица НАТО. С тога, наравно, настоје убрзати процес евроатлантских интеграција БиХ. Они вјерују да ће након тога добити још већу политичку подршку Запада, јер НАТО није само војна организација, већ и политичка организација – рекао је Додик.

Он каже да питање чланства у НАТО за српски народ представља не само понижење, већ и губитак самосталности и угрожавање добрих српско-руских односа.

– Не желимо да граница НАТО са Србијом иде ријеком Дрином. Не желимо да изгубимо политичку аутономију и пријатељство са Русијом – истакао је Додик.

Када је ријеч о ситуацији у региону, Додик је рекао да се западни експерименти на Балкану настављају, те да неријешени сукоби омогућавају Западу да потенцијално поново интервенише.

Он каже да у региону превладавају двоструки стандарди – оно што је дозвољено једном народу, другом није.

– С једне стране, дозвољено је стварање етнички чисте Хрватске и одвајање Косова од Србије, а са друге стране, Република Српска се задржава у Босни и Херцеговини, која заправо не функционише – истиче Додик и додаје да то јасно указује на негативне намјере према једном народу – српском.

Он наглашава да је руководство Српске и Србије свјесно шта треба да се уради да се спријече насиље и покушаји нелегитимног заузимања власти од стране оних који дјелују у интересу Запада.

– Добили смо недвосмислену подршку људи на изборима и морамо оправдати њихово повјерење – поручује Додик.

Додик је изразио увјерење да ће једног дана сви Срби живјети у једној држави.

– Ако је то дозвољено другима, зашто Србима не би било? – пита он.

Додик је, у интервју за Газету, најавио да ће у јуну присуствовати Међународном економском форуму у Санкт Петербургу, те да је за Републику Српску важно да буде представљена на овом важном свјетском догађају.

– Редовно посјећујем овај форум и сматрам га једним од кључних свјетских форума, посебно зато што се одржава под покровитељством предсједника Владимира Путина. Међународни економски форум у Санкт Петербургу је прилика да се упознате са достигнућима руске економије – рекао је Додик.

Он је подсјетио да су кључни споразуми о учешћу руских компанија у пројектима у Републици Српској потписани управо у Санкт Петербургу, те да је изузетно важно да се наставе преговоре о учешћу Српске у пројекту „Турски ток“.

Додик је рекао да ће учествовати на манифестацији „Бесмртни пук“ 9. маја у Бањалуци, те да Република Српска и српски народ подржавају овакве и сличне догађаје којима чувају сјећање на своје претке, њихове подвиге и патње.

Додик је нагласио да су му подршка и савјети славног српског режисера Емира Кустурице јако важни.

– Он је мој пријатељ, велики интелектуалац, способан да разјасни суштину проблема, избјегавајући бирократске изразе. Емир ми помаже да разумијем замршености глобалних процеса – рекао је он.

Архива