Додик: Ситуација у БиХ хаотична, евидентан општи застој у земљи

08.04.2019 Актуелно

– Опструкције које врше Бошњаци ће депримирати и урушити комплетан политички систем у БиХ. Морам да изразим потпуно незадовољство стањем, неактивностима органа на нивоу БиХ, заустављањем рада Предсједништва БиХ, неформирањем парламента, пропуштеном приликом за европски пут БиХ – рекао је Додик у интервјуу Срни.

Он је оцијенио да су Бошњаци спремни да ризикују европски пут БиХ својим ситничарењем и довођењем у питање формирање власти, што је несумњиво једна од преосталих мјера коју је требало учинити након састанка чланова Предсједништва са најодговорнијим људима у Бриселу који су били веома коректни и флексиблини.

– Као предсједавајући Предсједништва морам због тога да упутим извињење званичницима ЕУ – нагласио је Додик.

Он је констатовао да се коначно мора нешто промијенити у БиХ, јер не вриједи глумити икебане у неким институцијама власти на нивоу БиХ, док је евидентан општи застој у БиХ.

– Теме као што су миграције, економске реформе, а прије свих статус БиХ у ЕУ доведени су у питање због неформирања власти на нивоу БиХ, посебно Савјета министара. Наравно да је то дио једне труле политичке игре бошњачких политичара коју они систематски проводе политиком онемогућавања провођења изборне воље српског и хрватског народа – истакао је Додик у интервјуу Срни.

Он је додао да је бошњачка политичка елита спремна на све само да задржи постојећу структуру у власти на нивоу БиХ, прије свега, српског кадра у заједничким институцијама како би обезбиједили њихову партиципацију и подаништво за политике које су они ставили на дневни ред унитаризације БиХ.

– То смо могли да видимо и кроз недавни иступ једног од министара из реда српског народа у Савјету министара. У прилог томе говоре и одређени напади Бакира Изетбеговића на Тужилаштво БиХ у случају подизања оптужнице против Драгана Мектића, тврдећи да је он у праву а Тужилаштво није. Они желе да сачувају и своју позицију у обавјештајном и безбједносном сектору, што Бакир Изетбеговић наравно и не крије. Све то говори да они само желе да одрже свој утицај на све структуре на нивоу БиХ што је већ довело до тешких посљедица по земљу, а излазак из такве ситуације биће још тежи – оцијенио је Додик.

Он је у интервјуу Срни рекао да је већ видљиво да је Предсједништво заустављено у раду на многим питањима, почевши од тога да није било у могућности да предложи кандидата за предсједавјућег Савјета министара што су одбили бошњачки представници, тврдећи да су потребне неке додатне консултације.

АПСУРДНА СИТУАЦИЈА У БиХ ТРАЈЕ ВЕЋ ПРЕДУГО

Исто тако, каже Додик, видљиво је да на нивоу БиХ није конституисан ни парламент.

– Чињеница је да нису конституисане ни комисије парламента, јер није довољно само изабрати колегијуме и рећи конституисани су домови у Парламентарној скупштини, а то што су на примјер садашњи министри истовремено и делегати и посланици је апсурд. Тако да ми у БиХ сада имамо једну апсурдну ситуацију која траје већ превише дуго – навео је Додик.

Он је нагласио да све то представља једну општу конфузију која доводи до губљења кредибилитета БиХ.

– Најсвјежији примјер који говори у прилог тој тврдњи јесте да немамо делегацију у Парламентарној скупштини Савјета Европе а коју је БиХ била дужна да саопшти до 6. априла, имајући у виду унутрашњу динамику Савјета Европе који у априлу треба да потврди агремане изабраним представницима – истакао је српски члан Предсједништва.

Према његовим ријечима, додатни проблеми је и то да због неформирања власти нема провођења реформи у БиХ које би побољшале могућности да се избори са нарастајућом економском кризом која очигледно потреса многе земље Европе које су веома важни партнери БиХ.

– Недавно је речено да је Италија ушла у процес рецесије, а ових дана се говори и да су процјене привредног раста Њемачке у прва три мјесеца ове године значајно смањене са 1,6 на 0,8 одсто што ће се сигурно рефлектовати и на привредну позицију БиХ и утицати на њену економију и унутрашње процесе – појаснио је Додик.

МИГРАНТСКА КРИЗА УТИЦАЋЕ НА ПОЛИТИЧКЕ И ЕКОНОМСКЕ ПРОЦЕСЕ У БиХ

Он је додао и да је мигрантска криза проблем који лебди над БиХ као један од највећих у земљи.

– И то је проблем који постаје све већи због неформирања власти, као и претходне лоше координације Министарства за људска права и избјеглице, Министарства иностраних послова и Министарства безбједности, затим недовољне попуњености и способности Граничне полиције да адекватно изврши свој задатак заштите границе и онемогући улазак великог броја миграната. То говори и да је координација са другим полицијским агенцијама у БиХ веома лоша. Све то БиХ чини веома рањивом – оцијенио је Додик.

Он је навео да најновији подаци показују да је у БиХ регистровано 4.000 незаконитих миграната смјештених у шест прихватних центара, а да је до краја фебруара регистровано 1.045 нових миграната што је знатно више у односу на прошлу годину.

Према његовим ријечима, 2018. године пријављено је више од 24.000 миграната, а уопште се не зна број оних који су непријављени.

– Данас видимо да многи од њих врше насиље по БиХ, нападајући људе на улицама, отимајући им новац, мобилне телефоне… – рекао је Додик, истичући да је посебно занимљива структура миграната, бар ових регистрованих.

Он је навео да њих 27 одсто долази из Пакистана, 19 одсто из Ирана, а из Сирије, која је захваћена ратним сукобима, 13 одсто.

– То даје потпуно нову димензију овом проблему јер Пакистан и Иран нису земље које су захваћене ратним дејствима, значи нису у ратној зони, нити су ти људи морали побјећи из својих кућа зато што је тамо рат. Такође, видимо да у Бихаћу има све више проблема са мигрантима и да људи све више траже помоћ органа на нивоу БиХ који не реагују. Та реакција недостаје, а најбоља помоћ била би да се забрани и спријечи улазак миграната по узору на европске земље. Али кад немате формирану власт онда долазите у позицију да имате овакве ситуације који ће се тешко одразити на економске и политичке процесе по саму БиХ – упозорио је Додик.

Он је навео података да је до сада 1.350 миграната поднијело захтјев за азил у БиХ и оцијенио да ће тај број сигурно бити још већи у наредном периоду, имајући у виду да ЕУ и даље држи своје границе под контролом.

– Најдужи дио границе је у Републици Српској и несумњиво да полиција Српске треба да јаче своје капацитете и кроз формирање резервног састава полиције који би могао да реагује и на мјестима која нису само гранични прелази и тако спријечи њихов улазак – рекао је Додик.

Он је оцијенио да једна од највећих опасности која пријети Републици Српској јесте стационирање већег броја миграната на њеном простору и у том погледу у наредним данима Влада Републике Српске мора да учини способном полицију и да обезбиједи преусмјеравање полицијских снага на заштиту простора гдје улазе мигранти.

– Наравно, ту ће се одмах појавити приче неких из БиХ да би то било кршење закона, али ми имамо права да штитимо своју безбједност. Наша полиција је у том погледу веома јасно укључена. Чињеница је да Гранична полиција не може да то уради у обиму који је потребан. Раније сам тражио увођење војске на границу, али то са становишта новог расплета ситуације и неформирања власти мислим да треба искључити као могућност, јер намамо повјерења у заједничке институције и морамо да јачамо капацитет наше полиције – истакао је Додик.

Он је поручио свима у Републици Српској да буду сигурни у власт.

– Ми смо спремни да употријебимо максималне капацитете да обезбиједимо сигурност и стабилност у Републици Српској – нагласио је Додик.

Додик је додао да релевантне информације говоре да би у БиХ у овој години могло да се нађе више од 70.000 мигранта због је потребно хитно се организовати, а уколико то не може да се учини на нивоу БиХ, онда Република Српска морати да учини све како би се заштитила од миграната по узору на европске земље.

– Кад томе додамо да већ ових дана стижу борци ИСИЛ-а који су учествовали у тој терористичкој организацији, то показује са којим ћемо се свим проблемима суочити у БиХ, док са друге стране бошњачки политичари све чине да онемогуће формирање власти. Све то раде из већ познатих разлога и покушаја, на бази онога што су успјели да створе, а то је позиција наводне жртве. Они још играју на карту емоција међународне заједнице – нагласио је Додик.

БиХ ПРИПАДА РЕДУ ПРОПАЛИХ ДРЖАВА

Он сматра да је то већ при крају, јер је ЕУ рекла да је спремна да ради са БиХ на њеном приоритету – кандидатском статусу и давању мишљења већ у току маја, уколико дође до формирања власти.

– Већ је видљив замор и са наше стране. Ти глупи састанци без резултата свакако досаде у једном тренутку тако да сада ово што најављују са новим састанцима страначких делегација је само ново развлачење и нови удар на позицију и могућност да се формира власт – оцијенио је Додик, који је лидер СНСД-а.

Он је нагласио да БиХ и овим показује да припада реду пропалих држава, како су то неки већ навели, а у иностранству се то често чује.

– Мислим да странци који нису острашћени и који су рационални, као они који сада сједе у европској администрацији, прије свега у Бриселу, апсолутно виде о чему је овдје ријеч, док они острашћени желе да наметну само једну структуру, те и даље сматрају да је у БиХ све добро – рекао је Додик.

Он је нагласио да БиХ остаје трајно подијељено друштво и она не служи ничему када је ријеч о Републици Српској.

– Српска има озбиљну штету због неформирања власти на нивоу БиХ, прије свега зато што Бошњаци свугдје гдје могу девастирају или бар покушавају да девастирају српски народ и његову вољу. То се види кроз чињеницу да спречавају адекватне политичке представнике да раде оно што је њима Уставом реченом. Нас је изабрао српски народ и само тражимо да се то што припада српском народу на бази легалних и легитимних избора стави на располагање. Не молимо никога. Одуговлачење и прича Бошњака који сваки дан нешто ново избаце како би спријечили тај процес, сигурно урушавају повјерење Срба и Српске у БиХ – нагласио је Додик.

ПОЗДРАВЉАМ ДА СЕ СТРАНЦИ НЕ МИЈЕШАЈУ У ФОРМИРАЊЕ ВЛАСТИ

Додик је рекао да поздравља да се странци не мијешају у формирање власти на нивоу БиХ, јер што се они прије удаље из тог процеса биће видљиво да БиХ нема капацитета за живот.

Он је истакао да није довољно да српска и хрватска страна већ у децембру имају капацитет за формирање власти, кад на трећој страни у Сарајеву постоји политичка трулеж која стално покушава да приземним играма задржи статус кво, односно да ради на злоупотреби институција – од обавјештајне службе до других органа који искључиво служе за бошњачке интересе, а девастирају друге.

– Радићу на томе да то буде што видљивије и другима све јасније. Нико не може да побије да је бошњачка политичка елита, окупљена око Бакира Изетбеговића, апсолутно у процесу девастације снаге БиХ и његе могућности да преживи на средњорочном плану, а камоли дугорочном – нагласио је Додик.

ПОГЛЕДАЈТЕ ОВЛАШТЕЊА АМЕРИЧКЕ ПОЛИЦИЈЕ, И МИ ЋЕМО ЈАЧАТИ БЕЗБЈЕДНОСТ

Говорећи о Нацрту закона о јавном реду и миру, Додик је рекао да треба јачати безбједност, да је то једно од обећања у предизборној кампањи и да ће то сигурно бити учињено.

– Нека сви који то критикују оду у Америку и виде како то изгледа. Америчка полиција има овлаштења да, само ако посумња да је неко спреман да пружи отпор, пуца у њега, да га убије. Онда нама причају о неким правима и слободама. Прије рата смо живјели у условима када ни врата на кућама и становима нисмо закључавали, а тада је важило прича о великом броју катанаца на кућама рецимо у Америци како би се заштитили од провалника. Сада је, нажалост, дошло и код нас вријеме такве врсте. Има све више одметнутих група које ходају на терену, пљачкају и уносе нестабилност људима – истакао је Додик.

Он је навео да је за ригорозни приступ томе и давање овлаштења полицији у смислу реакције.

– Наравно, треба се борити против злоупотреба полицијских службеника, али то није данас доминантно питање, него је то чињеница да су полицијски службеници постављени као глинени голубови на различитим мјестима, и само се гледа како они поступају без обзира какви криминалци се налазили с друге стране – нагласио је Додик.

САГЛАСАН СА СЛОБОДОМ НОВИНАРСТВА, УЗ ОДГОВОРНОСТИ

Додик је истакао да је потпуно сагласан са слободом новинарства, али као што је слобода политичара ограничена слободама других људи, исто тако је слобода новинара ограничена правом и слободама других људи.

Он је истакао да је Европа ушла у доношење низа мјера које треба да омогуће да се повећа одговорност за објављивање лажних вијести у систему друштвених мрежа и јавном простору, па зашто је то одједном овдје проблем.

– У Америци када неко у медијима некога оклевета, ако га тужи, може да добије неколико милиона обештећења од онога који је то учинио. Код нас је то сведено на што је могуће веће оговарање, на уништавање породице, уз један број новинара, скоројевића који користе квази или тачне обавјештајне процјене о неком и то износе у јавност без икакве одговорности, користећи друштвене мреже и бјежећи на тај начин од одговорности. Нажалост све је мањи број професионалних новинара који држе до професије и етике – нагласио је Додик.

Он је рекао да је спреман са сваким да разговара, да сваком новинару обезбиједи потпуну слободу да може, ако ради као новинар да саопштава вијест, а ако је аналитичар за све што каже да сноси одговорност, и он и медиј који то ради јер се на тај начин доприноси сигурности.

– Овдје и јесте ријеч о томе да се уруши повјерење у систем, у државу, у Републику Српску. Зато се овдје тражи апсолутна слобода. Не можете очекивати да мени неко дође из западних земаља и да ми објашњава како се треба дати апсолутна слобода, а они доносе закон о спречавању ширења нетачних података путем друштвених мрежа. Па, ми ћемо само то преписати од њих – нагласио је Додик.

Он је упитао зашто се то може дозволити овдје, а у западним земљама не може.

– Хајдемо преписати полицијска права из Америке, ништа друго не тражим. Зашто ми то не можемо да урадимо? Или, ево преписаћемо само њихове казне за клевете и судске праксе, па да видите како то изгледа када о некоме изнесете лажне податке и добијете казну од милион долара. Морамо увести реда. Без обзира што су квази организације, које су плаћене од Сороша и других, покушале да праве галаму, та ствар ће ићи и бити још више пооштрена“, нагласио је Додик у интервјуу Срни.

Архива