Додик: Полиција је понос Српске

04.04.2019 Актуелно

Додик је поручио да је поносан на Полицију Српске, подсјетивши да је прије десет година покренуто питање такозване реформе полиције коју су покушали да наметну високи представници, а која би значила губитак надлежности Српске и организационог постојања полиције.

„Енергично смо се тада супротставили томе и данас сам поносан што сам припадао групи људи која је била способна да се одбрани од такозваних реформи које су креирали међународни представници, намећући лажне компромисе путем силе и притисака који су масовно кориштени у то вријеме“, нагласио је Додик.

Додик је на централној свечаности обиљежавања 4. априла – Дана полиције Републике Српске истакао да је поносан што је Полиција Српске способна да гарантује безбједност Републике, без обзира на облик и начин на који би могла да буде угрожена.

„Рачунајте да смо ми са вама и када вас нападају разне организације и групе које покушавају да у народу уруше ауторитет полиције, која је несумњиво једна од институција која се највише поштује у српском народу у Републици Српској“, поручио је Додик, обраћајући се полицији.

Према његовим ријечима, због тога је важно да власти чине све да положај полицајаца буде бољи.

„Поносан сам на овакву Полицију Републике Српске, иако морамо побољшати положај и материјални статус полицајаца. Полиција не смије оклијевати, али је и нико не смије понижавати“, рекао је Додик.

Додик је додао да је полиција представник народа и његове слободе и да народ на овим просторима не може да живи у слободи ако нема јаку државу.

„Синоним за нашу слободу на овим просторима је искључиво држава, а саставни дио тога сте ви“, нагласио је Додик, обраћајући се припадницима Полиције Републике Српске.

Он је рекао да Полиција Српске сарађује са међународним полицијским организацијама, а посебно добру сарадњу има са МУП-ом Србије.

„Полиција Републике Српске треба да буде обучена и да ради са другим полицијским агенцијама у БиХ и безбједносним структурама у борби против савременог зла, а то је тероризам. Желимо да покажемо способност да будемо дио међународне коалиције за борбу против тероризма, али и миграција које постају све већи проблем, не у смислу репресије, већ заштите нашег становништва“, истакао је Додик.

Он је честитао министру унутрашњих послова Србије Небојши Стефановићу на ордену који му је поводом Дана полиције уручило Министарство унутрашњих послова Српске, нагласивши да је Република Српска окренута ка сарадњи са Србијом.

„/Предсједник Србије Александар/ Вучић опредијељен је да нам помогне у сваком погледу, а много пута ми је рекао да видим да ли има и нека општина или пројекат у Федерацији БиХ да Србија помогне и на том плану“, навео је Додик.

Он је нагласио да је помоћ Србије веома значајна за Републику Српску и да је питање како би Српска ријешила многе проблеме да тога није било.

„Наш циљ је да ове године у општинама у Српској завршимо барем један од пројеката које финансира Србија“, додао је Додик. 

Архива