Додик: Новинари нису угрожени, штити се достојанство полиције

07.04.2019 Актуелно

Додик је истакао да је против злоупотребе било чега, али да се залаже да се новинарској професији врати достојанство, али исто тако обезбиједи и полицијском раднику и државном службенику.

– Слажем се и да новинари буду у рангу државног службеника, па да видимо онда да и њих неко може да слика – рекао је Додик за Espreso.rs.

Додик је истакао да је апсурд што је овај закон постао прича број један овдје, док се у Европи доносе правила за забрану ширења лажних вијести, а амерички закон предвиђа да полицајац, када процјени да га ометају на службеној дужности, има овлашћења да пуца.

Он је указао да је на Западу полицајац у свакој држави држава.

– Ако дирнеш полицајца дирнуо си у државу. Зар треба да неко може да пљуне полицајца, а он само да се обрише и да иде даље? Не може. Зашто би неко имао право то да ради, а полицајац да не реагује? упитао је Додик.

Он је поручио да не треба злоупотребљавати закон.

– Има и полицајаца који лоше раде свој посао, има битанга и у полицији и у државној управи. Нико не каже да нема, али извините овдје се свашта дешава, ово је претјерало сваку врсту мјере – рекао је Додик.

Он сматра да новинарску професију треба вратити у аналитику.

– Ако си у аналитици имаш право да изнесеш свој став, али за тај став мораш да одговараш. Не да каљаш људе, да свашта измишљаш, да лажеш, петљаш, да си приучен за такве ствари и да си службеник службе са Запада, а да се то сматра врлином. Наравно да то не може да се ради – рекао је Додик.

Наводећи да у Бањалуци има неколико новинара који су постали богаташи на причи о томе како се овдје дешава неки криминал, Додик каже да се поставља питање одакле им одједном толика средства с обзиром да се зна колика је новинарска плата.

– Имам и ја свашта питати, није то проблем, али ајде да направимо друштво коме ће се одговарати. Сад ће неко рећи да је ово напад на медије. Није. Ја нисам никога напао, ја сам напао појаву – рекао је Додик.

Он каже да су неки три мјесеца били на неким студијама у Британији, па када их је поменуо именом и презименом и питао откуд они тамо, онда је речено да је то клевета.

– Није /клевета/, моје питање као предсједника било је „одакле ви тамо и шта то радите тамо“. Имам право да то питам. Ја не бјежим од питања, али исто тако волим да питам – рекао је Додик.

Он истиче да није добио одговор на питање које је поставио, али да је зато добио интервенцију неке амбасаде која је рекла да се тако угрожавају новинарске слободе.

– Имам и ја неке своје новинарске слободе. Како је могуће да сам ја само предмет напада, сада је то мање, али прије четири године се није могло живјети – рекао је Додик.

Архива