Додик: Обновити Нотр Дам као што је обновљен Хиландар

16.04.2019 Актуелно

– То ремек дјело готичке умјетности један је од најважнијих симбола европске културе и представља прворазредну вриједност, не само за француски народ већ и све нас којима је стало до хришћанског насљеђа које је темељ нашег идентитета – истакао је Додик, који је српски члан Предсједништва БиХ.

Додик је подсјетио да се српски народ у својој историји много пута суочио са страшним разарањима својих светиња, када је током ужасног погрома пострадало више православних цркава и манастира на Косову и Метохији, али је и изгорио бисер српске духовности манастир Хиландар на Светој гори, саопштено је из Предсједништва БиХ.

– Хиландар је, као и величанствена катедрала Нотр Дам грађен стотинама година, од 12. до 14. вијека, а прогутао га је пожар у једном дану. Ипак, огромним напорима цијелог српског народа и његових пријатеља од тада до данас је великим дијелом обновљен – нагласио је Додик.

Он је изразио наду да ће се то убрзо догодити и са велелепним париским храмом посвећеном Богородици Марији.

– Наш заједнички европски дом, јединствен и утемељен на хришћанским вриједностима, како у прошлости тако и у будућности морају да обељежавају монументални симболи какви су Нотр Дам и Хиландар. Док је њих биће и нас – истакао је Додик.

Архива