Додик: Бошњаци опструишу формирање власти јер жели подобне Србе у Сарајеву

07.04.2019 Актуелно
Додик је у интервјуу за Espreso.rs рекао да су се његовим доласком у Сарајево промијенили односи јер се „тамо сада суочавају са људима који имају свој став“.
 
–  Они према њиховим процјенама имају већу енергију и чак изборни потенцијал. Ја сам добио највећи број гласова од свих њих који су тамо у Предсједништву. Моја партија, односно екипа око моје партије, направила је највећу српску већину на нивоу БиХ, мислим од кад постоји БиХ. То значи да од пет посланика у Дому народа, чија је моћ велика и ниједна одлука на парламенту у Представничком дому не може проћи ако не добије потврду Дома народа, а то даље значи да тих пет посланика одлучује о судбини сваке одлуке и закона на нивоу БиХ. Од тих пет посланика, четири је из моје партије. То се никад није десило и тиме се некако доскочило странцима који су рекли да је од пет већина, проста већина четири и то је остало тако записано, не може се измијенити. Ми смо због тога стално имали проблем јер је српска делегација била увијек састављена из неколико политичких странака – навео је Додик.
 
Он је истакао да такве промјене бошњачка политичка елита не може да прихвати и да зато прави свакакве опструкције.
 
– Њима су најподобнији они који су и до сада били тамо и зато сад покушавају да их одрже тамо што је могуће више како би потрошили неки наш мандате. Оно што ја с друге стране чиним као пресједавајући Предсједништва БиХ је да пошаљем поруку да треба неке ствари да урадимо – нагласио је Додик.
 
Он је рекао да је БиХ  створена да би се неки западни, недовршени политичари или они који тек почињу каријеру, покушали ту да вежбају.
 
– Зато БиХ делује потпуно парализовано, што се тиче локалних политичких елита, а онда, наравно дођемо ми из Бањалуке и српског народа и промијенимо тај однос – рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ, подсјетивши да је један од помака у том правцу и потписивање споразума о јефтинијем ромингу као предуслову за самањење и коначно укидање цијене роминга и са земљама западне Европе.
 
Додик је нагласио да су амбасадори западних земаља раније одлучивали о свему, али да то сада није случај.
 
– За нас амбассадор који се појави негдје уопште није важан као што је то био случај раније. Они су одлучивали о свему, скупе се амбасадори западних земаља и онда одлуче шта треба да се уради и онда притисну. Ако нећете то да урадите високи председник вас смијени. У тим околностима, ми смо преживјели, један од озбиљних успјеха у политици коју ја осјећам јесте што смо у немогућим условима успјели да преживи Република Српска – рекао је он.
 
Додик је навео да је у таквим околностима Српској била намијењена девастација, али да је Српска све то превазишла и данас је водећи фактор у БиХ.
 
– БиХ се не може ниједна одлука донијети без Милорада Додика и његове политичке структуре. То је оно што ја зовем политичка репрезентација у Сарајеву – рекао је он.
 
Додик је рекао да је у Републици Српској побиједио опозицију, а у Сарајеву стране амбасадоре.
 
– Добио сам највећи број гласова за члана Предсједништва БиХ од било кога у историји. Од свих људи који су се кандидовали, ја сам добио највише. У сваком случају, они то не воле, али морају да то истрпе и да признају. Ја сам инаугурисан на крају за члана Предсједништва БиХ. Било је ту свакаквих намјера, да се онемогући инаугурација, да се свашта живо измисли и да се наметне. Наравно, међу Србима није тешко наћи неке који ће креирати такву причу о овоме или ономе. Ипак сада морају да признају реалност. Ја њих ништа мање нити мрзим, нити волим њихов посао је да подмећу, да сваљују, да дезинтегришу, да дестабилизују државу у којој се налази и већина од њих, нарочито они из ових већих земаља са Запада све то упорно ради – сматра српски члан Предсједништва БиХ.
 
Додик напомиње и да прича о томе да Република Српска руши БиХ није истинита у односу на то како је руше Бошњаци -међусобно су завађени, дошли су у фазу патолошке мржње, али нађу увијек излаз у томе да се окупе у мржњи према Србима. То је, према Додику, код њих кључно питање. Наглашава да његова политика није наметање своје воље другоме, као што то чине Бошњаци, већ да се прије свега одржи мир и стабилност.

Архива