Цвијановић: МУП стуб безбједности и чувар поретка и идентитета

04.04.2019 Актуелно
– Дан кад је формирана Полиција Републике Српске један је од најважних датума које обиљежавамо. И све ове године од свог настанка Полиција и Министарство унутрашњих послова представљају гаранцију нашим грађанима да ће живјети мирније и безбједније, а да ће Република уживати стабилност коју заслужује – рекла је Цвијановићева на централној манифестацији поводом Дана полиције.
 
Она је рекла да је дужност свих, уз захвалност и поштовање према свим припадницима МУП-а који су, уз борце Војске Републике Српске, бранили и одбранили Републику у рату, а посебно према свима онима који су дали своје животе или дијелове тијела за слободу коју грађани Српске данас уживају, да ту слободу оставе генерацијама које долазе, а Републику Српску развијају и јачају.
 
– И у чувању наше слободе, и у развоју наше Републике, МУП има незаобилазну улогу, као стуб безбједности и као чувар нашег поретка, али и нашег идентитета. Наши су грађани тога свјесни, и зато и не изненађује то што већ много година по свим анкетама Полиција Републике Српске спада у ред институција у које грађани имају највеће повјерење – истакла је предсједница Српске.
 
Цвијановићева је навела да грађани имају очекивања и када је ријеч о заштити њихове личне безбједности, али и заштити Републике Српске у цјелини, те да је зато важно да се настави са улагањима у објекте, опрему и оружје, те да се повећавају плате припадницима полиције и стварају боље материјално-техничке претпоставке за њихов рад и усавршавање.
 
Она је нагласила да у Министраство унутрашњих послова Српске и редове полиције данас ступају многи млади људи, те да су они гаранција њеног контитуитета, али и опстанка Републике.
 
– Наше министарство унутрашњих послова носи снажну идентификацију са свим оним вриједностима на којима почива Република Српска па није случајно то што је и МУП често на удару свих оних који не желе добро Републици Српској. Иако смо многе препреке, замке и проблеме оставили иза нас, сви ми одлично знамо да су пред нама још многи изазови, зато сви заједно као друштво, ослањајући се на наше институције, морамо бити способни да одговоримо на те изазове – поручила је Цвијановићева.
 
Предсједница Српске је нагласила да је важно јачање свих институције Републике, укључујући и полицију, како би се наставило са изградњом Српске и учинило је још стабилнијом на политичом, економско-социјалном и финансијском плану.
 
– Важно је да не губимо из вида да наши грађани имају очекивања од својих институција, па тако и од своје полиције. Због тога нам је потребна организована, опремљена и добро обучена полиција, која ће бити у стању да се избори са свим безбједносним изазовима, укључујући и оне најозбиљније попут тероризма, као и актуелне мигрантске кризе. Да бисмо одговорили том задатку, потребно је да сарађујемо са другим полицијама и безбједносним агенцијама у региону и свијету и поносни смо на многе успјешне акције које су припадници МУП-а Републике Српске провели заједно са партнерима из других земаља – истакла је Цвијановићева.
 
Она је нагласила да су Република Српска и њена полиција нераскидиво повезане.
 
– Као што је обавеза припадника Министарства унутрашњих послова да брину о безбједности грађана и чувају јавни ред и мир у Српској, тако је и наш задатак да бринемо о нашој полицији и одлучно се супротставимо свим нападима на МУП и његове припаднике, те да не дозволимо да било ко урушава његов ауторитет – поручила је предсједница Српске.

Архива