Цвијановић: Наш циљ – подизање бране сваки пут када крену напади на Српску

01.04.2019 Актуелно

Понудићемо одређена рјешења на који начин да превазиђемо овај проблем, у складу са очекивањима грађана да се 9. јануар и даље слави као Дан Републике, истакла је Цвијановићева гостујући у емисији Укрштеница. Додаје, та рјешења подразумијевати и одређене активности у Народној скупштини. У тренуцима када се напада идентитет Српске, предсједница Жељка Цвијановић, како наводи, одлучила је да за један сто позове све важне политичке актере у Републици. Циљ је, каже, заједнички политички наступ, јединствено рјешење и подизање бране сваки пут када крену напади на Српску.

– Ја знам да смо ту једногласни. Све политичке партије. Без обзира да ли су позиција или опозиција. Знам да исто мисле. Да хоћемо да престане пракса двоструких аршина, да хоћемо да имамо простор на којем слободно живимо, да нагласимо да ово није формула за суживот – каже Цвијановићева.

Овакво одлучивање Уставног суда БиХ, за предсједницу Републике, на линији је активности из претходног периода, које су биле усмјерене на укидање и развлашћивање Српске, али и умањење њеног значаја и затирање њеног идентитета. Категорична је – нема промјене датума. 9. јануар ће се и даље славити као Дан Републике Српске, јер је то историјска чињеница, а о томе су одлучили и грађани на референдуму.

– Важна ствар коју овдје треба примијетити јесте да се сваки пут дође до одређеног рјешења, да би се заштитио Дан Републике Српске, зато што јесте 9. јануар, зато што је Српска тада настала, зато што ми знамо да је то трн у оку бошњачкој политици и дијелу међународне заједнице, зато што то потврђује чињеницу да Република Српска није настала у рату, да није геноцидна – истиче предсједница Српске.

 

Цвијановићева апсурдном сматра изјаву Бакира Изетбеговића да Српска неће прослављати Дан Републике, када проради правна држава. Због оваквих одлука политичког типа, сада се нико не бави оним што је приоритет – спровођењем изборног резултата и формирањем власти на нивоу БиХ, упозорава Цвијановићева.

– То у Сарајаву, гдје они јако бране БиХ и „бране“ ниво БиХ, многи странци, сад само ћуте и настоје да опструишу. Изузетак су из ЕУ, јер они знају да нема даљег кретања ако нема власти. Остали ћуте, чак и подгријавају ову блокаду која долази из Сарајева – напомиње Цвијановићева.

Због важних питања и сталних изазова који су пред Српском, СНСД је, каже Цвијановићева која је и потпредсједник ове странке, понудио СДС и ПДП да у Сарајеву имају заједнички наступ.

– Наша понуда је отишла. Видите да нема грча, нема љутње, зато што је неко одлучио другачије, зато што, као што ми имамо право да донесемо политички своју понуду, тако и они имају право да је прихвате или одбију. Ја мислим да је то штетно – поручује предсједница Српске.

Штетно је, додаје Цвијановићева, и то што СДА, условљавањима попут активације МАП-а, пет мјесеци након избора, блокира формирање власти, али и наставак реформске агенде. Због блокаде у Сарајеву, Српска мора да предузима одређене кораке на свом терену – да даје политичке одговоре на политичке изазове, али и добије утакмицу на финансијском терену. Због тога, предсједница Српске, посебно важним сматра сарадњу институција Српске и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика. Важно је сачувати финансијску стабилност, радити на повећању плата, пензија и отварању нових радних мјеста, закључује предсједница Српске.

Архива