Задовољство због предаје одговора на упитник, чланство у ЕУ жеља свих

04.03.2019 Актуелно

 

Он је на заједничкој конференцији за новинаре са Ханом истакао да достављање одговора на питања из Упитника додатно приближава БиХ Европској унији, а да је чланство у ЕУ нешто око чега постоји консензус свих у БиХ.

„У БиХ, без обзира на ентитете или народе, сви политички фактори су опредијељени за подршку европским интеграцијама и приближавање ЕУ“, нагласио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Додик је напоменуо да специфичан систем одлучивања у БиХ успорава одређене активности, због чега се поново показује важност успостављеног механизма координације, кроз који се дошло и до одговара на питања из Упитника.

„Механизам координације, који смо утврдили у сарадњи са Европском комисијом, дао је најбољи модалитет за усаглашавање на различитим нивоима власти, у складу са надлежностима. Одговоре је било могуће усагласити искључиво кроз механизам координације и изражавам задовољство чињеницом да смо то успјели“, рекао је Додик.

Он је додао да постоје и нека питања на која није одговорено, али да ће у БиХ бити настављен рад и на тим темама.

„Радићемо на одређеним појашњењима и вјерујемо да ће садашњи састав Европске комисије у свом мандату урадити мишљење које иде у правцу нашег добијања статуса кандидата за ЕУ“, рекао је Додик.

Он је изразио увјерење да ће БиХ, радећи заједно са Европском комисијом, доћи до статуса кандидата, што земљи даје нову динамику и прилику да додатно унаприједи ефикасност система.

„То значи да је пред нама да већ од сутра радимо на свим реформама које су биле у застоју. Реформу јавне управе морамо да ставимо на дневни ред. Није реформа то што је одлазећа структура Савјета министара запослила нових 450 радника. Морамо да добијемо јефтину, ефикасну и европску структуру јавне управе у БиХ јер само на тај начин можемо да дођемо до рјешења која нас приближавају ЕУ“, истакао је Додик.

Додик је подсјетио да је БиХ и пред изазовом да коначно формира власт након избора одржаних у октобру прошле године, изразивши увјерење да ће то бити учињено у овом мјесецу.

„Очекивања и ЕУ су на том плану веома јасна“, истакао је Додик на конференцији за новинаре у Бриселу.

Додик, који се претходно састао са Ханом и потпредсједником Европске комисије и високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Федериком Могерини, рекао је да је тај разговор био веома срдачан, без обзира што је било опаски у смислу да су одговори требало раније да стигну.

„Захвалан сам људима из Европске комисије који разумију специфичност одлучивања и структуре у БиХ и што сада изражавају задовољство чињеницом да смо данас овђе поводом овог питања“, рекао је Додик.

 

Архива