Европска Унија ничим не условљава формирање власти у БиХ

04.03.2019 Актуелно

 

„ЕУ жели да БиХ има своју динамику и да се креће успјешно, а да би то чинила није довољно да имате само изборни дан, него на бази тих избора морате да имате и легитимну структуру власти“, рекао је Додик на конференцији за новинаре након састанка са европском комесаром за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом.

Он је напоменуо да су приликом претходног доласка чланова Предсједништва БиХ у Брисел посебно била истакнута два питања, а то су одговори на Упитник Европске комисије, што је завршено, а да остаје друго, питање од највишег приоритета – формирање власти на бази изборних резултата.

„Обавијестио сам саговорнике да су формирана оба дома Парламентарне скупштине БиХ и да се формира Дом народа Федерације БиХ /ФБиХ/, те да је остало да се формира Савјет министара, Влада ФБиХ и неких кантона, као и да очекујемо да ће се ове седмице обавити разговори о додатним активностима на том плану“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је навео да је дипломате ЕУ обавијестио да бошњачка страна сматра да прије избора Савјета министара треба дати сагласност за Акциони план за чланство /МАП/ у НАТО, о чему нема договора у БиХ.

Додик је поновио да формирање органа власти на нивоу БиХ из структура ЕУ ничим није условљено.

На питање новинара да ли су му бољи пријатељи у Москви или Бриселу, Додик је одговорио да су његови прави пријатељи и у Москви и у Бриселу.

„Мислим да представљам народ и земљу која мора имати добре односе са свима и у региону и на глобланом плану и у обостраном је интересу да се остварују комуникација и контакти“, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, интерес за ЕУ је исказан кроз опређељење за приступање ЕУ, у чему учествују и ентитет и партија из које долази, а то су Република Српска и СНСД.

„Са Русијом имамо пријатељске односе по разним питањима и настављамо дијалог неометано, без обзира на различите спекулације на том плану“, поручио је Додик.

Наводећи да су Република Српска и он лично опредијељени за јачање дејтонских капацитета БиХ, Додик је подсјетио да је Дејтонски споразум значајно урушен интервенцијама високих представника.

„Постављена су нека питања мимо Устава и Дејтонског споразума и наметнута на ниво централних институција и то представља проблем у односу на ову БиХ“, напоменуо је Додик.

Kоментаришући питање могућег осамостаљења Републике Српске, Додик је рекао да он „не жели да затвори, нити да отвори ниједно питање“.

„У овом тренутку у Републици Српској нико не ради на питањима, како то кажу, сецесије или било чега другог, али у Српској не треба о томе да се ћути. Постоје очекивања јавности по том питању, али и нас политичара који реагујемо зато што смо дио те јавности“, рекао је Додик.

Он је истакао да би БиХ требало да се врати својим дејтонским, изворним принципима и да постане чланица ЕУ. „То је нешто што ми можемо да прихватимо и на чему можемо да радимо“, поручио је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик данас је у Бриселу Хану уручио одговоре на додатна питања из Упитника Европске комисије. 

Архива