Вишковић: Заједничка обавеза да разбијемо стереотипе о Србима

19.03.2019 Актуелно

 

Вишковић је нагласио да БиХ није признала самопроглашено Косово због тога што нема сагласност Српске и неће је ни добити.

– Наша и ваша обавеза је да разбијемо стереотипе о Србима и створену лошу слику о нашем народу и да покажемо да то није тачно – поручио је Вишковић студентима правних факултета из Косовске Митровице, Бањалуке и Источног Сарајева који су посјетили Административни центар Владе Српске.

Вишковић је рекао да су на овим просторима неке цивилизацијске тековине биле присутне прије него у остатку Европе, али да данас иста права не важе јаднако за све.
Он је истакао да и студенти као будући правници виде колико има мало права и правде, а више мишића или чак силе.

– Зашто за некога ко се налази на неколико стотина километара удаљеног од нас важе једни, а овдје други принципи? Зашто неко има право на нешто, а неко други нема то право, иако се сви позивају на међународно право и принципе? Право ако је право, онда важи за све и правне норме би требале да буду свуда исте. Али очито је да нису и то се показало више пута и показује, нажалост, на примјеру српског народа више него код других – нагласио је Вишковић.

Он је додао да постоји много образложења за то и као примјер навео рад Хашког трибунала који се стално бавио српском кривицом и злочинима које су починили Срби.

– Злочинци су злочинци и требало би сви да одговарају за почињене злочине, а овдје их је било на једној, другој и трећој страни. Ми само то тражимо – додао је Вишковић.
Он је подсјетио да је на основу одлуке Владе прије неколико мјесеци у Народној скупштини Српске одбачен извјештај о Сребреници који је третирао страдање само једног народа и формиране међународне комисије које ће истраживати страдање свих народа на подручју Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године и страдање Срба у Сарајеву.

– Желимо да свима који буду хтјели да се баве историјом омогућимо аргументе и покажемо да тамо није страдао само један народ, него и други. Ми само желимо истину, Српска нема никакве скривене намјере, али очито некада смета и истина јер је већ креирана слика о томе – нагласио је Вишковић.

Предсједник Владе Српске је истакао да је Република Српска уређенија од другог ентитета у БиХ и да то показује и чињеница да је мјесец или два дана послије избора формирала све органе власти.

– На нивоу ФБиХ и БиХ немамо завршено формирање власти и то нам представља проблем. Морају тамо да постоје легални органи власти како бисмо кроз сарадњу могли да рјешавамо заједничка питања – рекао је Вишковић.

Говорећи о спољнополитичким темама, Вишковић је нагласио да је Српска опредијељена за европски пут, али да то не значи да не може и не смије сарађивати са Русијом која је њен пријатељ или Кином са којом жели да још чвршће сарађује.

– Наш пут према Европи не смије бити ограничен сарадњом са неким другим и мора уважавати Српску. Не могу се интереси Српске довести у питање због европског пута БиХ. Имамо усвојен механизам координације како би сва европска питања рјешавали кроз њега. Наш став је јасан – дозволите нама у БиХ да се договарамо о свим питањима, немојте нам ништа наметати и немојте фаворизовати ниједан народ – каже Вишковић.

Према његовим ријечима, одговорност за БиХ лежи на људима који живе у њој.

– Ми најбоље знамо који су наши проблеми, о којим питањима се можемо договорити, а о којима не можемо и она могу сачекати. Имамо много питања о којима треба да се договарамо, а то је што више посла, радних мјеста, боље плате, прије свега, у реалном сектору и да што више младих људи задржимо на овим просторима – истакао је Вишковић.

Говорећи о протестима дијела опозиције у Србији, Вишковић је нагласио да Српска не одобрава такву врсту уличних дешавања и насиље и да све што треба може да буде ријешено на изборима чије резултате морају да поштују сви који се баве политиком.

– Треба водити преговоре између позиције и опозиције и ако се усагласе да имају ванредне изборе нека их имају, а онда нека свако тражи своју шансу. Колико знам руководство Србије не бјежи од ванредних избора. Неке ствари су инструисане, прије свега, да би била нанесена штета легалним органима Србије у преговарачком поступку са Приштином у вези са статусом Косова – оцијенио је Вишковић.

Он је студенте упознао о саставу Владе, начину њеног избора и овлашћењима и пожелио им пријатан боравак у Бањалуци и Српској.

Вишковић је представницима Правног факултета из Косовске Митровице уручио амблем Републике Српске и књигу за библиотеку факултета свјетски познатог аутора Гидеона Грајфа у којој пише о страдањима у Јасеновцу и доноси нове детаље и потресне ствари које не смију бити заборављене.

 

Архива