Ковачевић: Шварц-Шилинг био и остао пријатељ и лобиста бошњачке стране у БиХ

18.03.2019 Актуелно

– Ми у Српској такве изјаве сматрамо срамним и неприхватљивим. Не можемо да се не присјетимо да је Шварц-Шилинг, иако се представља као пријатељ БиХ, још од периода грађанског рата у БиХ био пријатељ и лобиста искључиво једне стране, бошњачке, у конфликту у БиХ. То је наставио да буде и током мандата као високи представник у БиХ, а то је очигледно и данас – рекао је Ковачевић Срни.

Према његовим ријечима, злонамјерни би рекли да је Шварц-Шилинг и плаћен за такве услуге бошњачком интересу с обзиром на то да је и званично наведен као један од професора на приватном факултету Ејупа Ганића.

– О томе колика је његова острашћеност према Републици Српској и Србима говори и његово признање да је хтио да смијени Милорада Додика, иако за то није имао ничију подршку, па чак ни САД које су увијек у БиХ наступале са позиције санкционисања Српске. То говори о томе колико је он предњачио у настојању да повуче било какав негативан потез према Српској и онима који су је представљали и већинску вољу народа у њој – нагласио је Ковачевић.

Он је оцијенио да све наведено потврђује да је Шварц-Шилинг свој мандат високог представника доживио само као поход на Српску и њена права.

Коментаришући ставове изнесене на посљедњој сесији Круга 99 у Сарајеву, Ковачевић је истакао да се та асоцијација све учесталије бави темама које се тичу Републике Српске и на којима се увијек у изузетно негативном контексту говори о Српској као о злочиначкој и геноцидној.

– Тиме се код бошњачког народа покушава стварити амбијент да је Српска неприхватљива и да се с њом треба обрачунати насилно. То је апсолутно неприхватљиво и људи који се представљају интелектуалцима морају већ једном да прихвате реалност, а реалност је дејтонска БиХ чији је саставни дио Република Српска, те да без Српске нема ни БиХ. Такође морају да прихвате да у Српској живи људи који је воле и само желе да у својој Републици живе у миру – истакао је Ковачевић.

Архива