Усаглашени принципи о формирању власти на нивоу БиХ

18.03.2019 Актуелно

 

Текст садржи 10 тачака, од доношења закона до европских интеграција. На вечерашњем састанку није било разговора о расподјели министарстава.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је вечерас у Сарајеву да је усаглашено да сваком од три конститутивна народа припадну по три министарства у новом сазиву Савјета министара, као и да Савјет министара неће бити формиран до краја марта.

– Било би добро да Савјет министара буде формиран до краја марта и доласка комесара ЕУ за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханеса Хана, али је то немогуће јер то процедуре не дозвољавају – рекао је Додик новинарима након састанка са лидерима ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем.
Додик, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ, истакао је да ће сједница Предсједништва бити сазвана када буде постигнут комплетан договор о формирању власти на нивоу БиХ.

– Мислили смо да ћемо нешто завршити, али они опет нешто затежу – навео је Додик.

Он је потврдио да је на данашњем састанку усаглашена изјава о принципима за формирање власти у којој је наведено да се поштују Устав и закони, али и ставови свих релевентних нивоа власти у БиХ.

– Члан три изјаве каже да ће се наставити са интеграцијским процесима у складу са Уставом и законима, али и ставовима других нивоа власти у БиХ – рекао је Додик.

Говорећи о Акционом плану за чланство у НАТО-у, он је нагласио да се до 2013. ништа није поштовало, а да је то сада одједном постало животно питање.

– Ми поштујемо став Народне скупштине Републике Српске која је рекла да пут у НАТО није у интересу Републике Српске и ми ћемо се тако и понашати. Ако неко очекује да ћемо тај став промијенити да бисмо ушли у Савјет министара, хвала им онда за Савјет министара – рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је поновио да су код формирања Савјета министара јасне процедуре након избора.

Према његовим ријечима, усаглашено је да од девет министарства у Савјету министара по три припадну сваком од три конститутивна народа.

Архива