ЕУ очекује хитно фомирање власти у БиХ без икаквих условљавања

05.03.2019 Актуелно

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци потврдио да ће сутра у Сарајеву одржати састанак са лидерима ХДЗ-а Драганом Човићем и СДА Бакиром Изетбеговићем у вези са формирањем власти.

– Сматрамо да прије коначног договора о томе треба нас тројица да се састанемо и покушамо то да ријешимо – рекао је Додик, подсјећајући да пет чланица ЕУ нису истовремено и чланице НАТО-а, те да ЕУ сматра да је чланство у НАТО слободан избор земаља.

Он је нагласио да СНСД остаје привржен Резолуцији Народне Скупштине Републике Српске о војној неутралности и да тај принцип неће жртвовати ни за шта.

– С друге стране, СДА покушава да наметне да прије формирања Савјета министара треба да се ријеши проблем првог тог такозваног плана за НАТО – додао је Додик.

Констатујући да је тај план припреман без учешћа СНСД-а Додик је рекао да БиХ има сарадњу са НАТО у оквиру Партнерства за мир и индивидуалног плана сарадње који подразумијева заједничке вјежбе и учешће у мисијама које НАТО има широм свијета.

Додик је подсјетио да се СНСД још 2005. године залагао за демилитаризацију, али да то нико није чуо.

– Ми мислимо да је за БиХ најбољи принцип војне неутралности и да је потпуно непотребно да се излажемо било каквим својатањима било ког војног савеза и организације, не само НАТО – поручио је Додик.

Он је оцијенио да ће, уколико СДА покуша да инсистира на условљавању формирања власти усвајањем Првог националног годишњег програма, то бити њихова политичка одлука.

– Они морају да разумију да СНСД неће принцип о војној неутралности жртвовати ни због каквог договора о фомирању власти и то је моја порука данас, а биће и сутра – нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, учлањење БиХ у НАТО значило би дупло већа издвајања за Оружане снаге, а то би ишло на терет ентитета, што би значило да Република Српска мора да издвоји још сто милиона за војску.

– А ми то не можемо да дамо, нама то треба за неке развојне програме, болнице, школе, путеве, многе ствари које желимо да радимо – поручио је Додик.

Он је подсјетио да у досадашњим разговорима о формирању Савјета министара није било спорно да Србин треба да буде предсједавајући, да није спорно ни име Зорана Тегелтије за то мјесто, али да је СДА одједном нашао као разлог Годишњи национални програм.

– Што се тиче ХДЗ-а, они не постављају тај услов – навео је Додик и рекао да остаје да се сачека СДА.

Додик је прецизирао да СНСД не иде ни у какву коалицију са СДА и да никакав документ о програмској коалицији неће потписати, што су учинили претходни представници из Републике Српске.

– Можемо да будемо само дио техничког процеса формирања Савјета министара у коме оно што припада Републици Српској и Србима овај пут узима СНСД и нема потребе да добијамо сагласност СДА за такво нешто – закључио је Додик.

Архива