Радмановић-Гојковић: Србија снажно подржава развој односа са БиХ

19.03.2019 Актуелно

Радмановић је, на састанку са Гојковићевом у Будви на маргинама 16. Конференције предсједника парламената Јадранско-јонске иницијативе, рекао да је сарадња са Србијом, као гарантом Дејтонског споразума, веома значајна и додао да парламентарна сарадња заузима важно мјесто у укупним односима.

Гојковићева и Радмановић су нагласили да је досадашња међупарламентарна сарадња добра на свим нивоима, али да постоји значајан простор за њено унапређење, те истакли да ће се са даљим интензивирањем сарадње наставити након завршетка процеса конституисања парламента БиХ.

Она је позвала да делегација парламента БиХ учествује на 141. засједању Интерпарламентарне уније у Београду, саопштено је из Скупштине Србије.

Гојковићева и Радмановић су указали и на узајамну подршку у процесу европских интеграција, као и наставак тог пута упркос изазовима у ЕУ.

Она је, говорећи о застоју дијалога са Приштином, рекла да увођење приштинских такса на робу из централне Србије и БиХ представља кршење правила слободне трговине и одредаба ЦЕФТА споразума, те да је неопходно укидање тих такси као антицивилизацијских мјера.

Гојковићева је указала и на потезе Приштине којим радикализује односе са Београдом, као што је недавно усвајање платформе и одлука о формирању „оружаних снага“ самопроглашеног Косова, те подсјетила да Приштина још није формирала заједницу српских општина.

Она се у Будви састала и са предсједником парламента Словеније Дејаном Жиданом, а саговорници су указали да су односи двије земље у сталном успону и да постоји динамична сарадња и интензивни контакти, те су истакли значај редовних сусрета и на парламентарном нивоу.

Саговорници су нагласили значај недавно потписаног Меморандума о сарадњи између Скупштине Србије и парламента Словеније, чиме је парламентарна сарадња добила нови, институционализован облик и отворен додатан простор за сарадњу у процесу европских интеграција Србије, као и на нивоу радних тијела и посланичких група пријатељства.

Предсједник Скупштине Србије напоменула је да има простора за унапређење сарадње између одбора како за спољне послове и европске интеграције, тако и у области пољопривреде, културе, образовања, спорта, животне средине, туризма.

Гојковићева је прихватила позив да што скорије дође у узвратну посјету Словенији, како би се наставио рад на интензивирању сарадње, те је уједно позвала делегацију словеначког парламента да учествује на засједању Интерпарламентарне уније у октобру у Београд

Архива